Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Baroknoj sali Gradske kuće održana je svečanost na kojoj su uručena priznanja – plakete i zahvalnice -  višestrukim davaocima koji su, u 2013. godini, dali krv po 100, 75, 50. ili 35. put. Tokom svečanosti dodeljene su i nagrade za najuspešnije učenike koji su učestvovali na književno-literarnom konkursu "Krv život znači", a za umetnički deo događaja postarao se zrenjaninski trio "Supernova".
 
   
 
Svečanost su organizovali Opštinska organizacija Crvenog krsta Zrenjanin i  Grad Zrenjanin, a osim davalaca krvi, prisustvovali su i predstavnici Centra za transfuziju krvi zrenjaninske Opšte bolnice "Dr Đorđe Joanović". Prisutnima se obratio novopostavljeni zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, koji je konstatovao da nikada nije osećao takvu tremu, uprkos brojnim obraćanjima za skupštinskom govornicom.
-  Jednostavan je za to razlog, jer sada u ovim klupama sede ljudi koji su pokazali veliku humanost, koji su, svojim delima, pomogli mnogim ljudima. Zahvaljujem im na tome i nadam se da će njihov put slediti i drugi, a to je put humanosti, jer je najveće dostignuće i čast koju čovek može da učini društvu jeste da pomogne drugome i u tome se ogleda koliko je velik i značajan – istakao je Santovac.
 
   
 
On je potom uručio priznanja davaocima koji su dali krv po 75 puta – Slavku Jeličiću iz Elemira, Rac Atili iz Mužlje, Zoranu Popoviću i Vojislavu Jovanovu iz Zrenjanina. Mirko Kukolj zaslužio je priznanje za 100 davanje krvi, ali on nije prisustvovao svečanosti.
 
Prisutne su pozdravili i predsednik organizacije Crvenog krsta grada Zrenjanina, dr Sonja Puškarić Kapeler, kao i sekretar te organizacije, Aleksandra Tanasijević.
 
Zrenjanin je odavno među sredinama koje imaju izuzetno profesionalan i stručan pristup aktivnostima vezanim za davanje krvi. Ukazivanje na vitalnu ulogu transfuzije krvi u spasavanju života i unapređenju zdravlja ljudi, apeli na redovno davanje krvi, ali i edukacija najmlađe populacije o značaju davalaštva samo su neke od akcija koje se u našem gradu sprovode u kontinuitetu i dugi niz godina.
 
   
 
Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi je dan u godini posvećen davanju krvi. Obeležava se 14. juna - na dan kada je rođen austrijski biolog i lekar Karl Landštajner (1868-1943), koji je zaslužan za otkriće krvnih grupa kod čoveka, za šta je 1930. dobio Nobelovu nagradu.
 
Svetski dan davalaca krvi je počeo da se obeležava 2004. godine u Johanesburgu i 23. maja 2005. skupština Svetske zdravstvene organizacije je usvojila rezoluciju kojom se saglasila da se ovaj dan obeležava svake godine i preporučila zemljama članicama da on postane sastavni deo nacionalnih programa za povećanje broja dobrovoljnih davalaca.