'''Banat - istorija i multikulturalnost'', 19. međunarodni naučni simpozijum rumunske zajednice

Rumunsko društvo/fondacija/ za etnografiju i folklor iz Vojvodine, Zavod za kulturu vojvođanskih Rumuna (Zrenjanin) i Univerzitet "Eftimije Murgu" iz Rešice (Rumunija), u saradnji sa Gradskom upravom grada Zrenjanin, Muzejom Vojvodine iz Novog Sada i Univerzitetom "Babeš-Boljaj" iz Kluž-Napoke (Rumunija), a pod visokim pokroviteljstvom  Vlade AP Vojvodine, Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine i Savetom Županije Karaš-Severin (Rumunija), organizovali su 19. međunarodni naučni simpozijum "Banat – istorija i multikulturalnost" u Zrenjaninu, od 11-13. jula 2014. godine.
 
 
Rad simpozijuma se odvijao u okviru 6 sekcija: Istorija; Prvi svetski rat; Srpsko-rumunski crkveni odnosi; Nacionalne manjine i međuetnički odnosi; Nacionalne manjine, kultura, etnologija; Antropologija, lingvistička istraživanja, etnografija i folklor, turizam.
 
Program simpozijuma je počeo u sedištu Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna u Zrenjaninu, dolaskom gostiju  i učesnika iz Srbije, Rumunije, Hrvatske i Crne Gore. Istog dana je u Gradskoj narodnoj biblioteci "Žarko Zrenjanin" organizovana promocija knjige "Banatski graničari i imovinska zajednica", autora Antonije Markesku iz Rumunije. Knjigu je  predstavio akademik Paun Jon Otiman iz Temišvara. Predstavljen je i monografski album "Istrorumuni – priča o prastaroj populaciji koja nestaje", autora Koste Rošu, uz fotografije Igora Ungura i Todora Ursua. Knjigu su predstavili Mioara Pop, direktorka Županijske biblioteke "Lučijan Blaga" iz Alba Julije (Rumunija), Niku Čobanu, direktor NIK "Libertatea" iz Pančeva i Ervin Dubrović, direktor Muzeja grada Rijeke.
 
   
 
       
 
Drugog dana skupa, u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, svečano je otvoren  ovaj značajan međunarodni naučni skup, a ta čast pripala je Dušanu Jakovljevu, potpredsedniku Skupštine AP Vojvodine. 
 
Gostima i učesnicima obratili su se Kosta Rošu, predsednik Organizacionog odbora simpozijuma, Todor Ursu, direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Rumuna, a u ime grada Zrenjanina, skup je pozdravila Dubravka Bengin Bulovan, članica Gradskog veća iz resora kulture, obrazovanja, verskih zajednica, informisanja i medija. Skupu su se obratili i Episkop Daniil Stoenesku  - Episkopija Dačija Feliks iz Vršca, kao i Episkop Lučijan Mik - Episkopija Karansebeša (Rumunija). Usledila su obraćanja predstavnika akademija nauka Srbije, Rumunije, Crne Gore i Hrvatske, predstavnika Županija Karaš-Severin i Alba (Rumunija),  kao i ostalih gostiju.
 
   
 
Učesnici ovogodišnjeg simpozijuma posvećenog Banatu, čiji je program obuhvatio radove 72 učesnika - naučnika, istoričara, profesora, književnika, crkvenih lica, etnografa, muzikologa, folklorista, turizmologa - izlagali su svoje naučne radove u okviru pomenutih 6 sekcija na više lokacija - u Gradskoj kući, Narodnom muzeju i Domu učenika srednjih škola "Angelina Kojić-Gina".
 
Nakon toga, u Baroknoj sali je usledio rezime koordinatora sekcija i njihovi zaključći i predlozi, kao i promocija "Studije i istraživanja – Zbornik radova XVII i XVIII simpozijuma "Banat-istorija i multikulturalnost", predstavljen od strane Karmen Albert (Rešica) i Koste Rošua - urednika i koordinatora knjige i Nikua Čobanua, odgovornog urednika izdavačke delatnosti Rumunskog društva/fondacije/ za etnografiju i folklor iz Vojvodine.