Održana 80. sednica Gradskog veća

Na danas održanoj, 80. sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, usvojen je najpre Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu u periodu januar – jun.
 

Izvestilac po toj tački Euđenija Besu kazala je da je u tom periodu naplaćeni bruto javni prihodi na teritoriji Grada u iznosu od 6,2 milijarde dinara, a tako naplaćeni prihodi raspoređeni su na budžet Republike, 11 odsto, budžet Pokrajine 6,5 odsto, budžet grada 25, a osnovnim organizacijama socijalnog osiguranja 56,5 odsto i tzv. povraćaja sredstava u 0,05 odsto.
 

- Treba reći da je budžet grada ostvario u prvih šest meseci 1,6 milijardu dinara, a ukoliko se to posmatra u odnosu na isti period prethodne godine može se reći da je nešto manja naplata, i to za 9 posto. Još uvek u strukturi prihoda najznačajniji čini porez na zarade koji učestvuje sa 45,6 posto u ukupnim prihodima budžeta. Porez na zarade jeste najznačajniji ustupljeni prihod, a kada je reč o izvornim prihodima budžeta grada, najznačajnijih su prihodi od poreza na imovinu koji ostvaruju učešće od 9 posto u ukupnim prihodima sa nekih 145 miliona u nominalnom iznosu, a oni su značajno povećani u odnosu na 2013. godinu i to čak za 9 posto. Tako naplaćeni prihodi iz budžeta grada raspoređeni su na odgovarajuće korisnike i kada analiziramo strukturu rashoda onda možemo reći da je najveće učešće u toj strukturi imaju plate i dodaci zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta grada, da takvi rashodi učestvuju sa 28,8 od ukupnih i da je to 540 miliona dinara. Posmatrano na isti period prethodne godine možemo reći da smo na istom nivou odnosno da je 0,04 odsto smanjenje tih rashoda. Takođe, i učešće tih rashoda u ukupnim je manje. Pored rashoda za plate i dodatke, izvršeni su i rashodi za stalne troškove, za troškove struje grejanja, vode, i drugo u iznosu od 123 miliona dinara, usluge po ugovoru od 101 milion, specijalizovane usluge 55 miliona, tekuće popravke i održavanje 261 milion, i tu možemo reći da smo ostvarili veliki rast u odnosu na prethodnu godinu kada je učešće takvih rashoda bilo 5,5 odsto, dok u 2014. to je 13,9 posto i najviše je za to zaslužna Direkcija za gradnju i uređenje grada, odnosno radovi koji se izvršavaju preko tog preduzeća. Pored toga imamo i rashode za materijal, otplatu domaćih kamata, transferi ostalim nivoima vlasti, pre svega za osnovno i srednje obrazovanje – objasnila je Euđenija Besu.
 

Članovi Gradskog veća usvojili su zatim Predlog Programa mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada Zrenjanina u 2014. godini, kojim se vrši raspodela sredstava ostvarenih od naknade za korišćenje mineralnih sirovina na teritoriji grada, a u cilju unapređenja uslova života na teritoriji grada Zrenjanina. Po rečima Euđenije Besu, donošenje ovakvog predloga je obaveza lokalnih samouprava i ujedno prvi korak u trošenju tih sredstava.
 

Danas je usvojen i Predlog Pravilnika o izmenama i dopunama Pravilnika o kriterijumima za ostvarivanje prava na finansijsku pomoć za vantelesnu oplodnju u gradu Zrenjaninu u 2014. godini, a data je i saglasnost o upotrebi sredstava tekuće budžetske rezerve za Mesnu zajednicu ''Banatski Despotovac'' za pokriće troškova organizacije slave sela i obeležavanja dana mesne zajednice i mesnu zajednicu ''Lukićevo'' za pokriće troškova organizacije tradicionalne manifestacije dana mesne zajednice,  a zatim i za pokriće troškova rada poljočuvara u naseljenom mestu Aradac i naseljenom mestu Banatski Despotovac. 
 

Članovi Gradskog veća usvojili su i Predlog Zaključka u vezi odobravanja potpisivanja sporazuma o poslovno tehničkoj saradnji između grada Zrenjanina i AD ''ZIP'' U STEČAJU Zrenjanin budući da se stečajni upravnik Dragan Božić obratio gradu Zrenjaninu sa predlogom da grad snosi troškove obezbeđenja objekata u sklopu tzv. ''PIVARE'', obzirom na to da je grad Zrenjanin nosilac prava svojine nad zemljištem i objektima. Stečajni postupak nad preduzećem AD ''ZIP'' je pokrenut 14.07.2010. i od tada su u preduzeću angažovani radnici na obezbeđenju, a njihove zarade isplaćivane su iz stečajne mase.
 

Na predlog gradonačelnika Janjića na dnevnom redu današnje sednice našla se i tačka dnevnog reda koja se ticala usvajanja godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2014. godinu.
 

Gradonačelnik je nakon sednice, komentarišući  Izveštaj o izvršenju Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu, izjavio novinarima da nije u potpunosti zadovoljan i da će u septembru biti urađen rebalans koji će, kako je naveo, realno prikazati situaciju sa budžetom, a da se do tada rade analize i da su stručne službe angažovane da urade rebalans.
 

- Kada je reč o zakupu poljoprivrednog zemljišta očekujemo da ćemo od zakupa nešto više od 19.000 hektara, isto kao i prošle godine, imati tridesetak miliona više u budžetu – dodao je on.