Godišnjica rođenja velikana obeležena u rodnom Idvoru

U Idvoru je, na dan rođenja Mihajla Pupina, 9. oktobra, održana centralna proslava povodom 160-te godišnjice od rođenja velikana naše nauke i jednog od najpoznatijih i najznačajnijih Srba i Banaćana u svetu. Svečanoj akademiji u Narodnom domu Mihajla Pupina prisustvovale su brojne zvanice iz naučnog, kulturnog, političkog i javnog života, čulo se dosta toga o samom Pupinu, ali i aktuelnom trenutku u kom se nalazi naše društvo, a značajan deo manifestacije protekao je u dodeli nagrada, diploma i priznanja pojedincima i kolektivima čija su dostignuća u saglasju s principima, razmišljanjima i aktivnostima kojima se tokom života rukovodio i veliki Pupin.
 

 
Dva priznanja dodeljena su tom prilikom i Zrenjanincima – Ivan Bošnjak, državni sekterar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, dobitnik je Pupinove medalje, a Grad Zrenjanin zaslužio je posebno priznanje jer je jedini od lokalnih samouprava u Srbiji ovu godinu proglasio "Godinom Pupina", i shodno tome, organizovao čitav niz prigodnih manifestacija. U ime Grada Zrenjanina priznanje je primio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, a svečanosti u Idvoru prisustvovao je i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, kao i članovi Radne grupe za obeležavanje "Godine Pupina".
 
    
 
Kako je pomenuto, za ovaj jubilej formiran je Republički odbor, na čelu sa prof. dr Brankom Kovačevićem, a pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Tomislava Nikolića. Fondacija "Mladen Selak". koja obnavlja Pupinov fond, uz podršku Srpske akademije nauka i umetnosti, komorskog sistema, Saveza pronalazača i dijaspore dodeljuje tradicionalna priznanja, a s obzirom da je osnivač fondacije, Mladen Selak, preminuo ove godine u 94. godini, deo proslave njemu je posvećen, a skupu je prisustvovala njegova kćerka. Prisutan je bio i predsednik SANU Nikola Hajdin, predstavnici ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, ministarstva kulture i informisanja, Grada Zrenjanina i Opštine Kovačica, kojoj administrativno pripada Idvor, kao i bratske opštine Kovačice, Vevčana u Makedoniji, odakle su poreklom Pupinovi preci.
 
    
 
Nagrade su dodeljene u pet kategorija, proglašen je novi počasni građanin Idvora i dodeljene posebne zahvalnice, od kojih je jedna pripala upravo Gradu Zrenjaninu. Primajući priznanje, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je istakao da je velika čast i zadovoljstvo dobiti nagradu koja nosi ime Mihajla Pupina.
- Moram da istaknem još nešto – odlučeno je da će novi most Zemun-Borča nositi naziv po Mihajlu Pupinu, a ta inicijativa potekla je upravo iz Zrenjanina. To jasno pokazuje da mi nismo dobili nagradu samo zato što smo proglasili "Godinu Pupina", već smo imali niz aktivnosti kojima smo promovisali lik i delo Pupina. Ova nagrada nas obavezuje da i narednih godina brinemo o našen velikanu, a posebno da mladim generacijama prenesemo kako je to Mihajlo Pupin radio i kako je radom stigao do velikog cilja – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
 
Državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, kao gradonačelnik Zrenjanina značajno je doprineo da se realizuje "Godina Pupina" i mnoge aktivnosti u okviru nje, a Pupinovu medalju zaslužio je, kako se navodi u obrazloženju žirija, "kao predstavnik mlade, dolazeće generacije, koja svojim inventivnim radom i naprednim idejama rešava krupne društvene probleme".
  -  Počastvovan sam nagradom i ovim ambijentom, i zahvaljujem se vrsnom timu koji je bio uz mene i onima koji su sve ovo inicirali i podržali, odbornicima Skupštine grada, sadašnjem gradonačelniku i zameniku, koji su nastavili sve ono na šta smo se obavezali početkom godine. Veličina i genijalnost ličnosti Mihajla Pupina je ove godine došla u prvi plan, odnosno da ona inicijativa koju je on imao krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka, bude pravo usmerenje za savremeno srpsko društvo danas – istakao je Ivan Bošnjak.