Ivana Španović promovisala publikaciju ''Zrenjaninski sport 2013''

Jedna od najboljih atletičarki današnjice, treća na svetu, druga u Evropi i nekadašnja svetska juniorska šampionka u skoku udalj, Ivana Španović, juče je u Gradskoj kući u Zrenjaninu promovisala publikaciju "Zrenjaninski sport 2013". Za Španovićevu i njene trenere – prvog, Janija Hajdua i sadašnjeg, Gorana Obradovića, priređen je i prijem u Plavom salonu, čiji je domaćin bio Saša Santovac, zamenik gradonačelnika Zrenjanina.
 
 
Prijemu su prisustvovali i generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura, predsednik Upravnog odbora SSGZ Rajko Petrović i nekadašnja atletska reprezentativka Vukosava Đapić Atanacković, a od predstavnika lokalne samouprave i pomoćnik gradonačelnika David Dimkić, članica Gradskog veća za oblast sporta Zlatana Ankić i zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev.
 
   
 
Ivana Španović je rođena Zrenjaninka, a kako kaže, odluku da karijeru nastavi u Novom Sadu donela je zbog boljih uslova za trening, koji su bili neophodni da bi se postigli vrhunski rezultati.
-  Uvek je lepo biti u rodnom gradu, u kom sam provela veći deo svog života, ali ovde nije bilo uslova za dalji napredak u mojoj sportskoj karijeri koja mi je i dalje na prvom mestu, s obzirom da od 18-te godine pokušavam da napravim nešto veliko. Ove godine sam prvi put to i uspela, ali mislim da je to tek podloga za ono što me čeka u narednim godinama – kaže Ivana i navodi da razloga za dolazak u Zrenjanin uvek ima, da u njemu žive njeni roditelji, a i povodom događaja poput ovog, kada je u prilici da promoviše zrenjaninski sport. Ona je zahvalila Zrenjanincima na podršci koju joj pružaju, a najmlađima, kojima je sportski uzor, poručuje da krenu stazama koje su bile pred njom kada je počinjala da se bavi sportom.
- Ja sam imala slobodu i podršku roditelja da odaberem sport koji me je najviše privlačio. Moj savet mlađima je je da budu uporni, da poslušaju svoje srce i odaberu sport koji vole, jer sport ih uči zdravom načinu života.
 
       
       
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac ističe da Ivana Španović nije gost u gradu Zrenjaninu, već domaćin, jer će bilo koji Zrenjaninac reći da je ona neko ko na najbolji način promoviše i naš grad i našu državu.
- Ono što mi želimo da uradimo jeste poboljšanje uslova za bavljenje sportom u našem gradu i to ne samo atletike, o kojoj se danas, razumljivo, najviše razgovaralo. Moran da istaknem da nam je želja da preuredimo sportski centar "Partizan", kako za bavljenje atletikom, tako i za neke druge sportove, i sigurno je da jedan takav sportski centar može da služi za tu namenu – kazao je Santovac i dodao da neko ko voli Zrenjanin i rado u njega dolazi, poput Ivane Španović, može značajno da pomogne popularizaciji sporta.
- Želimo da se vidimo ovde što češće, da ona, kada je u prilici, posećuje i školice atletike, i druge određene škole, kako bi kod dece probudila želju da se bave sportom, ali ono što najviše želimo je da 2016. godine, nakon Olimpijade u Riju, vidimo Ivanu Španović sa medaljom na balkonu naše Gradske kuće – rekao je zamenik gradonačelnika Santovac.
 
 
"Zrenjaninski sport 2013" je publikacija u kojoj su sabrani tekstovi objavljeni na sportskim stranama lista "Zrenjanin" tokom prethodne godine. To je svojevrsna hronika i pregled najznačajnijih sportskih događaja i dostignuća sportista iz našeg grada, za čije objavljivanje je zaslužan Sportski savez grada Zrenjanina, suizdavač je NIP "Zrenjanin", a publikaciju je odštampala Gradska narodna biblioteka "Žarko Zrenjanin". Tim povodom, o publikaciji su govorili Simo Salapura, glavni urednik lista "Zrenjanin" Dalibor Bubnjević, direktor Gradske narodne biblioteke "Žarko Zrenjanin" Milan Beli Bjelogrlić, urednica sportske rubrike lista "Zrenjanin" Biljana Mandić i Ivana Španović, u ulozi promoterke "Zrenjaninskog sporta 2013".
 
   
 
Generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina Simo Salapura istakao je da publikacija za 2013. godinu ima 200 strana, što znači da su, u proseku, u svakom broju "Zrenjanina" četiri strane posvećene sportu, a da je njegova želja i namera da već naredna slična publikacija bude na 250 strana.
- To je svojevrsni godišnjak, možemo reći i "izveštaj o radu" sportskih organizacija sa teritorije grada, ali i van njega, s obzirom da je list regionalnog karaktera. Ukoliko nam dinamika i obaveze dozvole, mi već u martu naredne godine planiramo da objavimo i drugo izdanje, odnosno godišnjak za 2014. godinu. Posebno bih se zahvalio Ivani Španović, koja je prihvatila da bude uvodničar i promoter ovog prvog izdanja – rekao je Salapura i dodao da je zajednička želja svih da se unapredi sport u gradu Zrenjaninu, koji ima sve bolju podršku lokalne samouprave, a i uslovi za bavljenje sportom se poboljšavaju.
 
   
 
- Kada se govori o gradu Zrenjaninu, a pritom želite da istaknete nešto najlepše i najkvalitetnije, onda je najbolje razgovarati o sportu i zrenjaninskim sportistima – kazala je Zlatana Ankić, članica Gradskog veća. Ona je napomenula da Gradska uprava dobro zna da je Zrenjanin grad sportova i da se mnogi resursi stavljaju u službu sporta i zahvalila se svima koji doprinose da se za sport izdvajaju značajna sredstva.
- Neke smernice u oblasti sporta koje smo postavili već daju rezultate, nastavićemo da dajemo podršku sportu i pokušaćemo da ona bude još veća. Želimo i da ovakvih publikacija bude još i da u njima bude zabeleženo što više dobrih rezultata zrenjaninskih sportista – istakla je Ankićeva. 
 
   
 
Urednica sportske rubrike lista "Zrenjanin" Biljana Mandić kaže da ima težak, ali i lep zadatak da iz nedelje u nedelju mnoštvo sportskih događaja i dobrih rezultata predstavi čitaocima, i da u tome ima podršku i kolega novinara i fotoreportera.
- Biti urednik sporta u gradui sporta je nešto što svaki novinar može da poželi, od toga da se postižu dobri rezulati, još od mlađih kategorija, do vrhunskih sportista, poput Ivane Španović. Lepo je pisati o njima i biti deo nečega što će se kasnije pojaviti na stranicama novina – ističe Mandićeva, a njene reči potvrđuje i sama Ivana Španović.
- Upravo u "Zrenjaninu" i od autora Biljane Mandić objavljen je prvi tekst o nekom mom sportskom rezultatu, kada sam nastupala u štafeti 4x60 metara i ja ga čuvam, a moja porodica i ja sakupljamo sve članke koji su potom objavljeni. Lepo je sve to videti u albumima i drago mi je što imam danas priliku da promovišem izdanje sportskih tekstova lista "Zrenjanin" i obratim se nekim budućim sportskim nadama – istakla je Španovićeva.