Matematička radionica učenika iz Srbije i Rumunije

 U Amfiteatru Tehničkog fakulteta "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu danas je održana zajednička matematička radionica učenika iz Rumunije i Srbije u okviru projekta "Sustaining excellence in mathematical education".

Projekat se realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Rumunija - Srbija. Vodeći partner na projektu je West University iz Temišvara, a projektni partner Tehnički fakultet "Mihajlo Pupin" iz Zrenjanina. Koordinator aktivnosti sa srpske strane je prof, dr Dragana Glušac, a članovi tima su Dijana Karuović, Dalibor Dobrilović, Željko Stojanov, Biljana Goševski, Jelena Stojanov i Tamara Šašić.

Zajedničkoj radionici na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" su pored partnera sa WEST univerziteta iz Temišvara i srednjoškolaca iz Rumunije prisustvovali su i članica Gradskog veća Dubravka Bulovan Bengin, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Olivera Licisa, kao i direktori, učenici i nastavnici škola.

U okviru promocije održan je i okrugli sto gde su nastavnici i učenici diskutovati o svojim iskutvima i zapažanjima stečenim tokom projekta i upotrebe web portala.

 

 

 

 

Dubravka Bulovan Bengin je istakla da je današnji događaj veliki napredak, ne samo u oblasti prekogranične saradnje već i podrška mladim, talentovanim ljudima.

- Posebno je značajno jer se ova radioncia održava u okviru obeležavanja “Dečje nedelje” i na neki način znači i podršku mladim ljudima. Gledamo da dajemo, od njihovog najmlađeg uzrasta, pa nadalje. Ono što ovi mladi ljudi budu radili, u okviru matematočke radionice, jeste svakako obavezujuće za sve nas koji se bavimo njihovim odrastanjem i njihovim obrazovanjem, pre svega iz razloga što kada budu završili svoje obrazovanje, naša je obaveza da im obezbedimo posao kako bi od tog svog kvalitetnog znanja mogli i kvalitetno da žive - kazala je ona. 

 

 

 

 

Dragana Glušac kaže da je osnovni cilj projekta jačanje saradnje talentovanih učenika iz Srbije i Rumunije kroz zajednički rad i razmenu znanja i iskustava U okviru projekta realizovan je WEB portal sa sadržajima iz matematike, www.sme.uvt.ro.

Matematičke radionice održane su u 8 škola: Zrenjaninska gimnazija, Elektrotehnička i građevinska škola "Nikola Tesla", Ekonomsko-trgovinska škola "Jovan Trajković", Hemijsko prehrambena i tekstilna škola "Uroš Predić", Školski centar "Nikola Tesla" iz Vršca, Srednja

škola iz Novog Bečeja, Gimnazija "Dušan Vasiljev" iz Kikinde i Srednja škola "Vuk Karadzic" iz Sečnja.

Glušac je navela da je na radionicama, za korišćenje web portala, obučeno preko 280 učenika, popularizovano je elektronsko učenje, kao i korišćenje ICT u obrazovne svrhe.

 

 

 

 

Projekat i kreirani web portal uspešno su prezentovani na manifestacijama "Festival nauke" u Novom Sadu i "Noć istraživača" u Zrenjaninu.

U okviru radionice održano je matematičko takmičenje mešovitih ekipa koje su činili učenici srednjih škola sa teritorije Banata iz Rumunije i Srbije.

Takođe, otvorena je i laboratorija za elektronsko učenje koja će se koristiti u nastavi na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin", a adaptirana je i u potpunosti opremljena sredstvima IPA Programa prekogranične saradnje Rumunija - Republika Srbija.

Zajedničkoj radionici na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" su pored partnera sa WEST univerziteta iz Temišvara i srednjoškolaca iz Rumunije prisustvovali zvaničnici grada Zrenjanina, predstavnici Ministarstva presvete, direktori, učenici i nastavnici škola.

U okviru promocije održan je i okrugli sto gde su nastavnici i učenici diskutovati o svojim iskutvima i zapažanjima stečenim tokom projekta i upotrebe web portala,