Nova poseta gimnazijalaca iz nemačkog Švebišhala

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, sa saradnicima, primio je danas u Gradskoj kući učenike gimnazije "Sveti Mihael" iz nemačkog grada Svebišhala i njihove profesore, koji borave u Zrenjaninu. Ovo je već šesta po redu poseta nemačkih gimnazijalaca i nastavak saradnje sa Zrenjaninskom gimnazijom koja traje od 2008. godine.
 
 
   
 
Tokom prethodnih školskih godina više od sto dvadeset učenika iz oba grada posetili su jedni druge, u susretima koji se tradicionalno organizuju u jesen, kada učenici iz Nemačke posećuju Zrenjanin i u proleće, kada su zrenjaninski gimnazijalci gosti u Švebišhalu. Ovoga puta, u naš grad stiglo je 12 učenika i njihova dva nastavnika – Renata Hofman i Ahim Štark. Uz zamenika gradonačelnika Zrenjanina, prijemu su prisustvovali i predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić, zamenik predsednika Skupštine Ljubomir Stanisavljev i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Olivera Lisica. Ispred domaćina, Zrenjaninske gimnazije, prisutne su pozdravili direktor Milan Radaković i profesorke Malina Jovanović i Violeta Perin.
 
Učenici gimnazije iz Svebišhala smešteni su u porodicama učenika koji su ih ugostili, a tokom sedmodnevnog boravka u našoj sredini, oni su posetili i Beograd, Novi Sad, Idvor i Belo Blato.
 
 
Profesorka gimnazije "Sveti Mihael", Renata Hofman, prvi put sa učenicima boravi u Srbiji i njeni utisci su izuzetno povoljni, a posebno je izrazila svoje zadovoljstvo ukazanim gostoprimstvom na svim mestima koja su posetili, kao i u porodicama gde su boravili i u školi. Ističe, pre svega, ovde prisutnu multikulturalnost i suživot više naroda.
- Impresionirana sam različitošću i velikim brojem nacija koje ovde žive, to je prisutno i u Zrenjaninu i Novom Sadu i Belom Blatu, koje smo posetili, a vidljivo je i po crkvama u Zrenjaninu – obišli smo katoličku, evangelističku i pravoslavnu crkvu. Dopalo nam se i što ovde postoji i staro i novo. Posebno mi se kod đačke razmene dopada ta evropska ideja, ideja Evropske unije, koja nije apstraktna, jer iza nje stoje ljudi, i sadašnji učesnici razmene su upravo budući građani Evrope. To je dobra investicija u budućnost i nadam se da će razmena i dalje postojati – kazala je profesorka Hofman.
 
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina, Saša Santovac, ovu saradnju takođe posmatra dugoročnije, jer će današnja deca, koja se sada međusobno druže, jednoga dana možda sarađivati i na poslovnom, diplomatskom ili nekom drugom planu.
- Ovo je odlična prilika i za promociju našeg grada i prilika da se deca iz Nemačke upoznaju s našom tradicijom i kulturom. Ovde se stvaraju i nova prijateljstva i verujem da će biti i takvih koja će ostati i posle ovih susreta. Interesovanje za ovu razmenu pokazao je i ambasador Nemačke u Srbiji i sigurno je da mi očekujemo, u narednom periodu, i njegovu posetu našem gradu, kako bi saradnja bila još aktivnija i bolja – istakao je Santovac.
 
   
 
Domaćin učenicima iz Švebišhala, direktor Zrenjaninske gimnazije, Milan Radaković, rekao je da je osnovni cilj susreta i saradnje da deca budu smeštena jedna kod drugih, jer je to najbolji način za sticanje dugotrajnih prijateljstava.
- Ovo je značajno za naš grad i našu sredinu, jer smatramo da poseta dece i ulazak u porodice raskida sve barijere i granice, pogotovu što je Zrenjaninska gimnazija imala velikog uspeha i ušla je u DSD program polaganja ispita iz nemačkog jezika B1, zajedno sa šest škola u Srbiji, imamo pristup međunarodnim fondovima i Evropskoj uniji i samim tim pojačavamo značaj međunarodne saradnje. Ovo može da iskoristi i grad Zrenjanin, kroz nastavak saradnje izneđu dva grada, u privrednoj i drugim sferama – istakao je direktor Radaković.