Potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički posetila Zrenjanin

Zrenjanin je danas posetila potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, a sa njom su u naš grad došli i Miroslav Vajda, šef kabineta PPV i ministra državne uprave i lok. samouprave, Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva državne uprave i lok. samouprave, Saša Mogić, pomoćnik ministra, Sektor za lokalnu samupravu, Miloš Popović i savetnik potpredsednika Vlade i Miloš Obradović, savetnik potpredsednika Vlade.
 
Najpre je u Srednjobanatskom upravnom okrugu održan sastanak sa nečelnikom Dušanom Šijanom, a zatim se sa gostima, u Plavom salonu, sastao i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.
 
 
U Velikoj sali Gradske kuće održan je zatim sastanak kome su prisustvovali i predsednici opština Srednjobanatskog okruga i tom prilikom vođeni su razgovori o zakonodavnim aktivnostima Ministarstva u narednom periodu,  abila je to prilika i za razmenu mišljenja oko novih pravila za ograničavanje zapošljavanja kod korisnika javnih sredstava (npr. Izmene i dopune Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava).
 
 
Na tom sastanku vođena je i diskusija o problemima u finansiranju i raspodeli sredstava iz budžeta jedinica lokalne samouprave, kao i o procesima strateškog planiranja i programskog budžetiranja u okviru lokalnih samouprava
 
Predstavljeni su i planovi i projekti lokalnih samouprava i predočeno na koji način Ministarstvo u zakonodavnom procesu može pomoći da se poslovi u jedinicama lokalne samouprave lakše i efikasnije obavljaju.
 
Potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički kazala je nakon sastanka da su ovakve posete prilika za upoznavanje čelnika gradova i opština i razgovar o problemima i mogućem unapređenju saradnje, ali i o tome kako ubuduće urediti i unaprediti odnos lokalnih samouprava i republičke vlasti.
 
 
- Kao i u prethodnim posetama lokalnim samoupravama, najaktuelnije su teme vezane za zakonodavnu aktivnost našeg ministarstva. Pred nama je uskoro razmatranje Zakona o zapošljavanju u autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama, kao i zakoni o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi i Zakona o komunalnoj policiji. 
 
Ono što je nama naročito uzelo pažnju jeste inicijativa koja je pokrenuta još pre nekoliko nedelja, da se postojeća zabrana zapošljavanja u celokupnom državnom sektoru preformuliše na takav način da možemo da unapredimo racionalizaciju bez da onemogućavamo i smanjujemo fleksibilnost i onemogućavamo kapacitet u ovom slučaju lokalnih samouprava da u potpunosti vrše svoje funkcije. Tu smo razgovarali o mogućim tehničkim rešenjima - kazala je novinarima Udovički.
 
 
Ona je, između ostalog istakla i da je pitanje upravljanja imovinom jedna od najvećih kočnica lokalnog razvoja.
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao da je današnji susret i razgovor bio izuzetno koristan.
- Imali smo priliku da više od dva sata razmenjujemo informacije i predočimo sve naše probleme koji nas tište u odnosu na centralnu vlast, a s druge strane mi smo informisani o tome šta nas sve očekuje i koji su planovi republičke Vlade. Veliki je problem prekobrojan broj zaposlenih u gradskim upravama. Mi smo 2013. godine napravili racionalizaciju gde smo smanjili broj načelnika, sa 18, na 6. Pokušavamo da ovu lokalnu samoupravu napravimo što efikasnijom - rekao je Janjić i istakao da Uslužni centar radi i u popodnevnim časovima, kao i subotom, a sve u u nameri da građanima omogući bolju i kvalitetniju uslugu. 
 
  
 
Potpredsednica Vlade i ministar državne uprave i lokalne samouprave dr Kori Udovički, obišla je zatim Kancelariju za brze odgovore u Gradskoj kući, a koja je počela sa radom februara prošle godine. Ta kancelarija omogućuje lakšu, bržu komunikaciju i rešavanje zahteva građana i investitora.
 
Nakon toga, gosti su obišli Uslužni centar, a u sklopu današnje posete Zrenjaninu, organizovan je i obilazak Odeljenja za lokalno ekonomski razvoj, Poslovnog inkubatora, EBI TV i italijanske kompanije Fulgar.