Robertu Takariču književna nagrada ''Neven'' za 2013. godinu

Prestižna književna nagrada u oblasti književnog stvaralaštva za decu "Neven" za najbolju knjigu objavljenu u 2013. godini pripala je Robertu Takariču, zrenjaninskom pedagogu drame, dramskom piscu i piscu za decu, za knjigu "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije".
 
 
Ustanovljena davne 1955. godine, nagrada "Neven" podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za decu u protekloj godini. Najstarija je i najznačajnija nagrada iz oblasti stvaralaštva za decu u Republici Srbiji, a organizacija "Prijatelji dece" Srbije je dodeljuje u tri kategorije: beletristiku, ilustraciju knjige - slikovnice i popularnu nauku. Robertu Takariču nagrada je pripala u kategoriji popularne nauke. 
 
 
Takarič je autor niza književnih izdanja za decu, koje često prilagođava dramskom izvođenju, a poznat je po posebnom pristupu i uspostavljanju kontakta s decom prilikom brojnih gostovanja u školama i bibliotekama. Najmlađi aktivno učestvuju u promocijama njegovih knjiga, te je tako stekao veliku popularnost u našoj zemlji i Republici Srpskoj.  
 
Izdavač knjige "Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije" je "Eduka" Beograd, a objavljena je u ediciji "Mala sova".