Zamenik ambasadora Češke prisustvovao koncertu kvarteta ''Epok'' u Zrenjaninu

Ambasada Češke Republike u Srbiji, u saradnji s Kulturnim centrom Zrenjanina,  organizovala je protekle subote u Zrenjaninu koncert praškog gudačkog kvarteta "Epok". Gostovanje čeških muzičara u našem gradu bilo je povod i za posetu predstavnika ambasade – zamenika ambasadora Jeržija Kirjana i konzula Veronike Senjukove, u ambasadi zaduženoj za oblast kulture. Oni su prisustvovali koncertu u Baroknoj sali Gradske kuće, a pre koncerta, u Plavom salonu ih je primio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić. Prijemu su prisustvovali i direktor Kulturnog centra Zrenjanina Goran Marinković i programski direktor u toj ustanovi Vladimir Đurić.
 
 
Tokom prijatnog razgovora najviše je bilo reči, što je i razumljivo s obzirom na povod boravka u Zrenjaninu, o aktuelnom trenutku i saradnji u oblasti kulture. Slično Srbiji, i u Češkoj je većina kulturnih događanja skoncentrisana u glavnom gradu, Pragu, ali se čine značajni napori na decentralizaciji i lokalnim sredinama se omogućava da samostalno raspolažu delom budžeta namenjenog aktivnostima u oblasti kulture, istakao je zamenik ambasadora. Upravo iz razloga popularizacije kulture u sredinama van prestonice, ambasada Češke organizovala je gostovanje ovog kvarteta u Zrenjaninu, a sa sličnom praksom nastaviće i ubuduće. O tome Veronika Senjukova kaže:
- Imali smo koncerte u Novom Sadu, Kragujevcu, posećujemo često i Belu Crkvu, gde žive predstavnici češke manjine, a Zrenjanin smo odabrali kao zanimljiv grad, koji ima koncertnu publiku.  
 
   
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Radovan Bulajić.upoznao je goste s najznačajnijim dometima u oblasti kulture u Zrenjaninu, s bogatom pozorišnom tradicijom, uspesima u oblasti horske i orkestarske muzike, likovne umetnosti. Zamenik ambasadora Češke po prvi put je boravio u Zrenjaninu i oduševljen je ambijentom Barokne sale u kojoj je održan koncert, kao i starim zdanjima na Trgu slobode. 
- Povod za moju današnju posetu je samo koncert, ali verujem da ćemo nastaviti saradnju sa Zrenjaninom, jer je grad na mene ostavio vrlo lep utisak – zaključio je zamenik ambasadora Kirjan. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine takođe se nada da će u oblasti kulture biti još mogućnosti za saradnju između ambasade Češke i Zrenjanina, ali i da će saradnja biti proširena na druge oblasti. On je ocenio aktuelnu situaciju u kulturi u Zrenjaninu.
- Grad Zrenjanin izdvaja značajna sredstva za kulturu, to će činiti i naredne godine i mi od toga ne odustajemo. Nismo zadovoljni stanjem u kom se nalaze kulturna dobra. Nadam se da ćemo uspeti da uradimo rekonstrukciju pozorišta, za šta su već izdvojena određena sredstva, a očekujemo i da će nam zamenik ambasadora Češke pomoći kako bismo aplicirali kod određenih evropskih fondova – istakao je Bulajić.  
 
   
 
Zamenik ambasadora Češke pozdravio je i publiku u Baroknoj sali pred početak koncerta, da bi se potom Zrenjanincima predstavio gudački kvartet "Epok", koji čine muzičari David Pokorni (violina), Vladimír Klanski (violina), Vladimír Krupa (viola) i Vít Petrašek (violončelo). Kvartet je osnovan 1999. godine, a kako se navodi u katalogu koncerta "četvorica odličnih solista i kamernih muzičara sa značajnim iskustvom na sceni, doneli su ne samo svoje muzičke stavove, saradnju i jedinstvo sopstvenih umetničkih priroda, već i vanredan interes za muzičke žanrove, koji ne pripadaju samo klasičnoj muzici već i džezu, roku i fanku. Iako kompozicije iz klasičnog gudačkog repertoara ostaju deo njihovih programa, veoma istančan pristup nekonvencionalnim aranžmanima donosi im nove mogućnosti u korišćenju gudačkih instrumenata i, u isto vreme, omogućava im da prošire repertoar koji je jedinstven na češkoj i međunarodnoj sceni."