Ambasador SAD posetio zrenjaninski Gomeks

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, sa saradnicima, posetio je danas trgovinski lanac Gomeks iz Zrenjanina. Zajedno sa direktorom kompanije, gospodinom Goranom Kovačevićem i gradonačelnikom Zrenjanina, Čedomirom Janjićem, ambasador Kirbi je obišao poslovni kompleks i upoznao se sa procesom rada u jednom od najvećih trgovinskih lanaca u Vojvodini.

 

 

Tokom razgovora razmenjena su mišljenja o situaciji na tržištu Srbije, a ambasador je zatim pohvalio poslovnu politiku Gomeks, koja za cilj ima ekonomsko osnaživanje sredine u kojoj funkcioniše kroz poslovnu saradnju sa lokalnim dobavljačima i istovremeno ulaganja u lokalnu zajednicu sponzorstvima brojnih kulturnih organizacija i udruženja osoba sa posebnim potrebama. 

Kako je rekao, Sjedinjene Američke Države, kroz rad ambasade u Srbiji, podržavaju preduzetnički duh i one kompanije koje ulažu u dobrobit lokalne zajednice, a Gomeks je odličan primer takve kompanije. 

- Ohrabrujem preduzetnike širom Srbije sa dobrim idejama i vizijom, sa posvećenošću razvoju njihovih kompanija i zajednica u kojima posluju, da razmotre pozitivan doprinos koji manjinski investitor može da ostvari. Iz prve ruke sam se uverio da preduzetničkog duha i talenta u Srbiji ima, i čvrsto verujem da postoje potencijalno uspešne priče kao što je Gomeks koje će podstaći ekonomiju - istakao je ambasador Kirbi.

 

 

Gradonačelnik Zrenjanin Čedomir Janjić je obraćajući se prisutnima istakao zadovoljstvo današnjom posetom i naglasio da lokalna administracija čini velike napore da stvori uslove za uslove za investiranje i rad kompanijama, malim i srednjim preduzećiam.

- Očekujem pomoć i uspešnih biznismena iz naše sredine, pre svega da sagledamo koje su to stimulacije koje mogu uticati na bolji ambijent u Zrenjaninu. Kada govorimo o stimulacijama, veoma sam ponosan i na agrarni budžet koji Grad Zrenjanin stavlja na raspolaganje poljoprivrednim proizvođačima, za intenzivnu proizvodnju, a naročito stimulišemo mlade ljude da mogu da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, da hrane svoju porodicu, a viškove prodaju. Naravno, ne bi sve to imalo smisla da ne postoje kompanije kao što je Gomeks koji je uspeo da da stabilnost i sigurnost tim proizvođačima da se upuste u avanturu intenzivne proizvodnje na ovom terenu - rekao je gradonačelnik janjić zahvalivši se Goranu Kovačeviću i njegovim kooperantima koji su prepoznali lokalnu komponentu.

 

 

- Siguran sam da Gomeks može da uveze te proizvode, možda i jeftinije od onoga što kupuju od naših lokalnih proizvođača, ali imaju tu odgovornost da stimulišu lokalne proizvođače i u tom svetlu im i zahvaljujem i želim uspean rad - dodao je on.

SEAF South Balkan Fond, podržan od strane USAID-a, investirao je 2007. Godine u G i tako pomogao da kompanija postane uspešan trgovinski lanac koji danas broji 120 maloprodajnih objekata. Današnji susret bio je i prilika da se označi početak rada "SEAF Opportunity Serbia Fund" čiji će cilj biti finansiranje i podrška malim i srednjim preduzećima u Srbiji. 

Direktor kompanije Gomeks Goran Kovačević uručio je "Ključ uspeha" ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.