''Dobre komšije'', u četiri nove montažne kuće

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac danas je u Elemiru uručio ključeve montažnih kuća izbegličkim porodicama Latinović i Kovačević, u okviru realizacije projekta "Dobre komšije" koji je finansiran od strane Delegacije EU u Srbiji. To su dve od četiri porodice koje su ovim rešile stambeno pitanje, nakon raspisanog konkursa i sprovedene procedure, a pravo da konkurišu za dodelu kuća imale su porodice izbeglih lica, porodice koje su bile u statusu izbeglica, porodice interno raseljenih lica ili porodice povratnika iz zemalja Evropske Unije po sporazumu o readmisiji, sa prebivalištem ili boravištem na teritoriji Zrenjanina koje su smeštene u neadekvatnom privatnom smeštaju i poseduju sopstveni plac za gradnju, ali samostalno ne mogu rešiti stambeno pitanje.
 
 
Preostale dve kuće sagrađene su u Perlezu i Tomaševcu, a sve su veličine od 36 do 54 m2, u zavisnosti od broja članova domaćinstva. Dodeli ključeva prisustvovao je i član Gradskog veća Dragiša Albulj, koji neposredno učestvuje u svim aktivnostima u vezi s projektom "Dobre komšije".
 
Porodica Latinović izbegla je, tokom ratnih sukoba u BiH, iz Bosanskog Petrovca, a Kovačević iz Sanskog Mosta. Nakon godina lutanja po različitim mestima i podstanarskog statusa, doselili su se u Elemir i na svojim parcelama dobili nove montažne objekte. Uručujiući im ključeve kuća i poželevši da se u njima što prijatnije osećaju, zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac naglasio je da je zadatak lokalne samouprave da jednako brine o svim stanovnicima koji žive na terirtoriji Grada Zrenjanina, bez obzira da li su ovde rođeni ili nedavno doseljeni.
- Grad Zrenjanin na ovome ne staje i želja nam je da pomognemo svim izbeglim i raseljenim licima. U 2015. godini očekuje nas gradnja 40 stanova u Pančevačkoj ulici u Zrenjaninu, a ulazimo i u projekat izgradnje 26 stanova u Kleku. To nisu jedini vidovi pomoći  izbeglim i raseljenim licima, vršimo i otkup kuća u maseljenim mestima, imamo projekat koji se odnosi na pomoć u građevinskom materijalu i deo koji se odnosi na obuku i zapošljavanje tih lica, koji takođe radimo u saradnji s Delegacijom EU u Srbiji, Komesarijatom za izbeglice i organizacijom UNHCR. Učestvovaćemo i dalje na svim konkursima, s ciljem ostvarivanja novih vidova pomoći, a delom ćemo izdvajati i sredstva iz našeg budžeta, kao što smo učinili i u ovom slučaju – 17 procenata sredstava je obezbeđeno iz budžeta Grada Zrenjanina, dok je 83 odsto sredstava obezbedila Delegacija EU u Srbiji – kazao je Santovac.   
 
   
 
Mali đak-prvak, sedmogodišnji Marko Latinović i njegova trogodišnja sestrica dobili su svoju novu sobu i u njoj kutak za kompjuter, a njegovi roditelji ne kriju zadovoljtsvo što su se konačno skrasili na ovom mestu. Vlasnik druge kuće, Božo Kovačević, kaže da je iz Sanskog Mosta, gde je radio kao vozač, izbegao pre 19 godina. Nova, montažna kuća, podignuta je na mestu dotrajale stare.
- Nova kuća mi jako mnogo znači, s obzirom da sam prošao kroz mnogo teških dana i snalaženja u životu. Ovde sam sa suprugom, sinom, snajom i unukom i pre Elemira bio sam i u Vrdniku, Staroj Pazovi, Bečmenu, Beogradu. Ove godine stekao sam i pravo na penziju i moram svim ovim biti zadovoljan – kaže on.
 
   
 
Projekat "Dobre komšije“ finansira delegacija Evropske Unije, a sprovodi ga Grad Zrenjanin, uz stručnu pomoć Komesarijata za izbeglice i migracije. Realizacija projekta započeta je sredinom prošle godine. Njegova vrednost iznosi oko 89 hiljada evra, a Evropska unija pokriva 83% troškova.