''Klub vina'' proglasio najbolje vinare i poklonio školi opremu za analizu vina

Kako je najavljivano, tokom novembra u Zrenjaninu je, u organizaciji Udruženja "Klub vina" i Opšteg udruženje preduzetnika, a pod pokroviteljstvom Grada Zrenjanina, održano takmičenje za izbor "Najboljeg vina srednjeg Banata". Danas je ovo takmičenje okončano svečanim proglašenjem pobednika u Klub salonu Narodnog muzeja, a prethodno su predstavnici "Kluba vina" poklonili opremu za hemijsku analizu vina laboratoriji zrenjaninske Hemijsko-tehnološke i prehrambene škole "Uroš Predić". Ovim gestom, vinari srednjeg Banata svojim aktivnostima dodali su i segment društvene odgovornosti.
 
 
Predaji opreme prisustvovao je i član Gradskog veća Grada Zrenjanina za oblast privrede i preduzetništva Radiša Dupljanović, koji je pozdravio ovu akciju i vredne vinare koji su, saradnjom sa školom, omogućili i onim vinarima koji tek planiraju da se bave ovom delatnošću da ovde besplatno vrše analizu svojih vina.
 
   
 
U ime HPTŠ "Uroš Predić" opremu koju je predao predsednik "Kluba vina" Šandor Šomođi primila je profesorka Hilda Molnar, magistar tehnoloških nauka, koja je rekla da škola ima tri područja rada – prerada hrane, tekstilstvo i hemija i nemetali.
- Mi smo škola koja se razlikuje od ostalih srednjih škola, jer s dosta partnera sarađujemo na različitim projektima i drago nam je što nam je partner od sada i "Klub vina". Ova oprema će doprineti da primenimo praktična znanja iz oblasti vinogradarstva i da učestvuijemo u obnovi nekadašnje kulture vina, korišćenja vina, kao i da približimo to mlađoj generaciji. Ovom tematikom, hemijskom analizom vina, u školi "Uroš Predić" bavi se pet profesora i jedan tehničar, a planitamo je da u rad i osposobljavanje na aparaturi uključimo i naše đake završnog razreda smerova prehrambeni tehničari i biotehnolozi – istakla je profesorka Molnar.
 
   
 
Predsednik "Kluba vina" Šandor Šomođi naveo je da je nabavka laboratorijske opreme i instrumenata za merenje pet ključnih parametara šire i vina rezultat učešća tog udruženja u projektu koji su značajno pomogli Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo,  lokalna samouprava i proizvođači vina, pre svih iz Mužlje i Orlovata.
- Posebno se zahvaljujem školi "Uroš Predić", koja je pokazala veliko interesovanje za našu inicijativu i započeli smo saradnju koja prevazilazi obične analize i koja će rezultirati zajedničkim naporima da što više naučimo o kulturi vina i da pomognemo razvoju vinarstva u srednjem Banatu. Bez odgovarajuće opreme ne može se napraviti kvalitetno vino u procesu proizvodnje, a vinarima će biti omogućeno da svoje uzorke ovde analiziraju potpuno besplatno – kaže Šomođi, inače, jedan od najuspešnijih ovdašnjih vinara.
 
 
Kako je, uoči svečanog proglašenja pobednika, istakao predsednik organizacionog odbora takmičenja Raša Eleković, u takmičarskim kategorijama Belo, Crveno, Roze/Šiler i Dezertno vino ukupno je ocenjeno 70 uzoraka. Ukupno šest vrsnih somelijera, predvođenih našim sugrađaninom Igorom Lukovićem, ocenjivalo je vina u restoranu "Golf" na terenima Golf  kluba "Centar".
- Pobednik u kategoriji belih vina i apsolutni pobednik je Albert Vihel, u kategoriji crvenih vina najbolje vino po oceni žirija proizveo je Dragiša Gvožđan, a u kategoriji Roze/Šiler vina pobednik je Dragoljub Zvekić.Vladimiru Brakusu dodeljeno je zlatno priznanje za izvanredno vino od višnje – navodi Eleković.
 
   
 
 
 
Proglašenje pobednika održano je u Klub salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu, a nagrade je najboljim vinarima uručio zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina, Ljubomir Stanisavljev.
 
Zainteresovani građani moći će danas do 17 časova  da posete muzej i učestvuju u javnoj degustaciji vina koja su učestvovala na takmičenju.