Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U svetu se današnji dan, 25. novembar, obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Nasilje koje prvenstveno ugrožava žene, predstavlja kršenje osnovnih ljudski prava i rušenje dostojanstva i integriteta ljudskog bića – saopštava Savet za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina.
 
Grad Zrenjanin, kao potpisnik Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti, "priznaje pravo svake žene i svakog muškarca na bezbednost i slobodu kretanja, kao i da ova prava ne mogu biti slobodno ili jednako sprovođena, ukoliko žene i muškarci nisu sigurni ili  bezbedni, bilo u privatnom ili javnom sektoru, ili ako se ne osećaju sigurno ili bezbedno".
 
Tabloidni pristupi i sveprisutne predrasude i upotreba stereotipnog jezika u odnosu na rodne uloge žena i muškaraca, bazirani su na ideji superiornosti ili inferiornosti jednog od dva pola. Ovakav stav u medijskoj komunikaciji ugrožava i ovako teško stanje u ovoj oblasti, gde beležimo 22 ubijene žene od strane partnera ili bivših partnera.
 
Podaci ukazuju na povećan broj prijava (do sada u našoj sredini 351 prijava), ali i sve izraženiju organizovanost nadležnih institucija - da se što efektinijim i bržim postupanjem žrtva adekvatno zbrine, a nasilnik procesuira.
 
U skladu s javnim politikama i aktivnostima u ovoj oblasti, Grad Zrenjanin formirao je Radni tim koji čine predstavnici svih relevantnih ustanova u ovoj oblasti, koji su ujedno i potpisnici Sporazuma o saradnji institucija u zaštiti žrtava nasilja u porodici i partnerskim odnosima, na području Grada Zrenjanina (Centar za socijalni rad, Policijska uprava Zrenjanin, Osnovno javno tužilaštvo, Osnovni i prekršajni sud, zdravstvene službe, mediji i stručne službe Grada Zrenjanina).
 
Grad Zrenjanin čini sve što je u ovom trenutku moguće da pomogne žrtvama, da okupi sve relevantne službe i omogući im saradnju, da informiše javnost i promotivnim kampanjama utiče na svest građana. Najvažnije je u ovom trenutku osnaživanje žena i podrška u stvaranju uslova za samostalan opstanak i nastavak normalog života, što znači izlazak iz kruga nasilja.
 
Fenomen nasilja je ozbiljan i dugotrajan problem naše zajednice i bez dijaloga i povezivanja na svim nivoima ne može biti rešen. Grad Zrenjanin je otvoren za svaku saradnju i razgovor sa svim nadležnim institucijama i relevantnim organizacijama civilnog društva u cilju prevencije nasilja, kao i da podrži istraživanja i edukacije u ovoj oblasti, sve dok ovaj gorući problem ne bude rešen u našem društvu – stoji na kraju saopštenja Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Zrenjanina, povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.