Održana 88. Sednica Gradskog veća

U Velikoj sali Gradske kuće održana je danas 88. Sednica Gradskog veća kojom je predsedavao gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić.

Nakon usvajanja izvoda iz zaspisnika sa prethodne sednice dnevni red je dopunjen, a među dopunama bile su i tačke dnevnog reda o usvajanju Predloga mera za unapređenje uslova života na teritoriji grada Zrenjanina i davanje saglasnosti JKP “Gradska toplana” na cene grejanja.

Članovi Gradskog veća usvojili su Predlog Rešenja o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti za utvrđivanje poreza na imovinu za 2015. godinu na teritoriji grada Zrenjanina i određivanju prosečnih cena kvadratnog metra odgovarajućih nepokretnosti na osnovu kojih je za tekuću godinu utvrđena osnovica poreza na imovinu za nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige koje se nalaze u najopremljenijoj zoni

Izvestilac po ovoj tački, Nikolina Šerfeze obrazlažući Predlog kazala je da je najveće  odstupanje u odnosu na prošlu godinu došlo kod cene poreza na poljoprivredno zemljište, na osnovu ostvarenog prometa, tako da je prosečna cena prošle godine, po kvadratnom metru bila 65 dinara, a sada je oko 80.

Kako je navela, kod stanova je došlo do manjeg pomeranja, na gore kod stanova u gradskim zonama, dok je u seoskim zonama došlo do smanjenja. Kod kuća za stanovanja, zbog pada ostvarenog prometa, niži je porez u svim zonama, a kod poslovnih zgrada, od 3. do 5. zone došlo je do smanjenja, dok je u prve dve zone došlo do minimanlnog pomeranja na gore. Porez je veći za garaže u gradu, a manji za one na selu.

 

U nastavku sednice usvojen je Predlog Rešenja o utvrđivanju posebnog režima saobraćaja u pešačkoj zoni u gradu Zrenjaninu. Izvestilac, Marko Majstorović rekao je da se ovim Rešenjem utvrđuje poseban režim saobraćaja u pešačkoj zoni u gradu Zrenjaninu i to u Gimnazijskoj ulici celom dužinom, delu Jevrejske ulice između Gimnazijske i Sarajlijina, delu Skerlićeve ulice i delu Svetosavske ulice od kućnog broja 9a do kućnog broja 25 (uličica pored prodavnice pogrebne opreme). 

Kako je naveo, od uvođenja pešačke zone u gradu u ulici Gimnazijska, delu Jevrejske, delu Svetosavske i Skerlićeve ulice, iskazana je potreba da se pojedinim vozilima omogući prolaz kroz pešačku zonu (vlasnicima stambenih i poslovnih zgrada i sl.) pa je Gradsko veće u cilju privremenog prevazilaženja ovog problema donelo Uputstvo za izdavanje privremenih dozvola za kretanje određenih vozila u pešačkim zonama u gradu Zrenjaninu. Kako je utvrđeno da ovim Uputstvom nisu obuhvaćena vozila određenih službi i javnih komunalnih preduzeća kao i drugih vozila, a koja moraju imati pristup pešačkoj zoni (vozila policije, hitne pomoći, vatrogasne službe i sličnih službi), pristupilo se izradi predloga Rešenja kojim su obuhvaćena pomenuta vozila i kojima je omogućeno da bez prethodnog odobrenja mogu imati pristup pešačkim zonama odnosno prolazak i zadržavanje u istim. Takođe, predlogom rešenja, utvrđena su i vozila za koja se izuzetno mogu izdati odobrenja za prolaz pešačkom zonom (vlasnici porodičnih stambenih ili poslovnih zgrada, zakupcima na istim, pravnim licima i preduzetnicima koja u okviru zgrade poseduju dvorišta ili garaže, invalidnim licima, poštanskim dostavnim vozilima, vozilima za selidbe, za građenje i sl.). 

 

Članovi Gradskog veća usvojili su zatim Predlog Zaključka u vezi odobravanja regresiranja prevoza učenika srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina za decembar 2014. godine i za period od januara do juna 2015. godine 

Izvestilac Marija Milović kazala je da će na taj način učenici iz naseljenih mesta sa teritorije grada Zrenjanina, koji pohađaju srednje škole u Zrenjaninu, mesečnu kartu plaćati u decembru 2014. godine 3.000,00 dinara, januaru 2015. godine 2.100,00 dinara,

februaru, martu, aprilu, maju 2015. godine 3.500,00 dinara, junu 2015. godine 2.600,00 dinara, a razlika do pune cene mesečne karte regresira se iz budžeta grada Zrenjanina za 2014/2015. godinu.

Uučenici koji sa teritorije grada Zrenjanina putuju u srednje škole čije je sedište van teritorije grada Zrenjanina, plaćaju polovinu od pune cene mesečne karte, a druga polovina regresira se iz budžeta grada Zrenjanina. Učenici čije su porodice korisnici materijalnog obezbeđenja preko Centra za socijalni rad grada Zrenjanina, imaju pravo na besplatnu mesečnu kartu, kao i učenici za koje Centar za socijalni rad, na osnovu evidencije, da mišljenje da im je potrebno obezbediti besplatnu mesečnu kartu.

 

Na današnjoj sednici usvojeni su i Predlozi Zaključka o davanju saglasnosti na izmenu i dopunu finansijskog plana mesnih zajednica za 2014. godinu.

 

Članovi Gradskog veća dali su i saglasnost JKP “Gradska toplana” na nove cene grejanja za varijabilni deo za 9,65 odsto, pa je sada izvorna cena za varijabilni deo 6,17 dinara i primenjivaće se od 1. decembra.

 

Nakon sednice, gradonačelnik Čedomir Janjić je izjavio novinarima da je pored usaglašavanja finansijskih planova za sve mesne zajednice, jedna od važnijih tačaka bila donošenje o poreskoj osnovici za 2015. Godinu za stanove, kuće i poljoprivredna zemljišta gde su na osnovu prometa u prethodnoj godini doneti pojedini zaključci.

Kako je rekao, nema velikih povećanja, a ni smanjenja.

Komentarišući današnju sednicu, gradonačelnik je rekao da je važna i tačka o regresiranju učenika.

- To je, verujem, dobra pomoć svim roditeljima đaka - .kazao je Janjić i dodao da je na današnjoj sednici odobreno povećanje cene grejanja, za varijabilni deo za 9,65 odsto, Gradskoj toplani dato zbog korekcije nabavne cene gasa.