Poljoprivrednoj stručnoj službi uručen savremeni mikroskop

Grad Zrenjanin poklonio je Poljoprivrednoj stručnoj službi (PSS) novi savremeni mikroskop za detekciju biljnih štetočina i biljnih bolesti. Mikroskop je vredan 1.108.000 dinara, a ta sredstva obezbeđena iz agrarnog budžeta grada. Novi mikrosop pruža mogućnsu ost uvećanja do 1.000 puta uz snimanje fotografija koje će se postavljati na sajt poljoprivredno izveštajne službe i služiće da poljoprivrednici i stručnjaci vide koji su trenutni problemi na njivama.

 

 

Tim povodom Poljoprivrednu stručnu službu juče je posetio zamenik gradonačelnika Saša Santovac koji je rekao da je  Grad Zrenjanin održao obećanje, dato avgusta ove godine, jer je cilj da se pomogne poljoprivrednicima i Poljoprivrednoj stručnoj službi u našem gradu.

-To je sprega koja može da ostvari najbolji rezultat. – izjavio je zamenik gradonačelnika Saša Santovac.

On je rekao da je mikroskop kupljen iz sredstava agrarnog budžeta, koji se koristi sa ciljem da se poveća proizvodnja, ali i da poljorivrednici budu zadovoljni u narednom periodu, odnosno da sredstva izdvojena u ovaj budžet budu što bolje iskorištena.

 

 

Kako je rekao, vrednost mikroskopa je 1.108.000 dinara, a Grad Zrenjanin će nastaviti da pomaže poljoprivrednim proizvođačima.

Direktorka Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin, Kristina Salapura iskoristila je priliku da se zahvali gradu Zrenjaninu na kupovini novog mikroskopa koji će najviše služiti PIS-u koji je deo PSS-a.

Govoreći o efikasnosti ove službe Salapura istakla je da je na nadavno održanom seminaru u Vršcu PIS Zrenjanin osvojio prvo mesto u davanju preporuka.

 

 

Koordinatorka Poljoprivredno izveštajne službe Snežana Parađenović izjavila je da će sa ovim mikroskopom PIS moći da radi determinaciju i veoma sitnih insekata, kao i njihovih larvi, jer za razliku od prethodnog mikroskopa koji ima uvećanje do 32 puta, novi mikroskop raspolaže uvećanjem od 50 do čak 1000 puta.

-Mikroskop koji smo dobili izdvajanjem sredstava iz grada Zrenjanina će u velikoj meri pomoći u našem daljem radu u cilju determinacije štetnih mikroorganizama prisutnim na našem terenu, prvenstveno mislimo na biljne bolesti čiji se simptomi često mešaju sa abiotskim faktorima i sa delovanjem insekata -  dodala je ona.