Javno slušanje na temu "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama"

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700. organizacija u preko 100 država sveta. Kampanja počinje 25 novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava 10. decembra - Međunarodnim danom ljudskih prava.

Savet za rodnu ravnopravnost grada Zrenjanina učestvuje i ove godine u kampanji na nešto drugačiji način, u formi javnog slušanja i uz učešće svih relevantnih institucija u ovoj oblasti, a koja je održana danas u Multimedijalnoj salu Gradske kuće. 

 

 

Grad Zrenjanin formirao je Radnu grupu koju čine predstavnici potpisnika Sporazuma o saradnji institucija u zaštiti žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima na području grada Zrenjanina.

Koordinatorka za rodnu ravnopravnost Gradske uprave Zrenjanin Ljiljana Lazarević ukazala je danas da ova tema zaslužuje veliku pažnju i podsetila na podatak da je tokom prošle godine, u porodičnom domu ubijeno 45 žena, a da je broj žrtava nasilja nad ženama u porastu.

Predsednik Saveta za rodnu ravnopravnost Ljubomir Stanisavljev je istakao da Grad Zrenjanin veoma ozbiljno shvatio status žena u društvu, kao i pojavu nasilja nad ženama u društvu.

- Cilj je da još jednom skrenemo pažnju javnosti na problem rodno zasnovanog nasilja, Jedan od veoma važnih puteva za sprečavanje nasilja je da se institucije zajedno preuzmu odgovornost , organizuju se,sarađuju i spreče nasilje nad ženama koliko god je to moguće, te u kontinuitetu doprinose rešavanju ovog problema koji se manifestuju na najrazličitije načine - rekao je Stanisavljev i napomenuo da Grad ima svoje mehanizme koji se bave aktivno rodnom ravnopravnošću i temama u društvu, poput nasilja nad ženama.

Kako je naveo, Grad Zrenjanin će i ubuduće nastaviti u tom pravcu.

 

  

 

Obraćajući se prisutnima, zamenik gradonačelnika Saša Santovac je rekao da Grad Zrenjanin, između ostalog, institucionalno rešava problem nasilja nad ženama i nasilja u porodici.

- Čim pričamo o nasilju, to po automatizmu znači da ono postoji, nažalost. Ipak Grad Zrenajnin ima za cilj da se to nasilje smanji, jer, prosto, teško je očekivati da se ono potpuno iskoreni. Moram reći i to da Grad Zrenjanin osim tribina i javnih rasprava, institucionalno pokušava taj problem da reši - rekao je Santovac.

On je izneo podatak da je u Gradu izgrađena Sigurna kuća, još 2009. godine, ali da je na žalost tu bilo 397 lica, od toga 197 dece.

- To pokazuje da su deca posebno ugrožena kategorija i da ona najviše osete te probleme. Ono što Grad  čini jeste i da svoj deci obezbedi besplatan boravak u Predškolskoj ustanovi - rekao je on i dodao da je za rad Sigurne kuće u 2014. godini izdvojeno 4 miliona dinara. 

-Mi ćemo izdvajati sredstva ali nam je želja da što manje osoba boravi u Sigurnoj kući. Mi smo ove godine potpisali i Sporazum o zaštiti žrtava nasilja u porodici i nasilju nad ženama, a koje su potpisali zrenjanisnke institucije, sa jasnim ciljem da se ukaže na problem i da se ukoliko do njega dođe, reguliše na koji način će se rešavati i pomoći žrtvama - rekao ej još Santovac napominjući da je cilj smanjiti nasilje koje evidentno postoji. 

Stojanka Lekić, ispred odbora za ravnopravnost polova AP Vojvodine i pokrajinska poslanica, ukazala je da, kada je reč o Sporazumu o saradnji institucija u zaštiti žrtava nasilja u porodici i žena u partnerskim odnosima, potpisanom 2. jula ove godne, može reći da su aktivnosti koje su njime predviđene gotovo u potpunosti realizuju.

 

 

- To se i očekivalo, jer, on je nastao na bazi prakse koja već nekoliko godina funkcioniše u Zrenajninu. Ono što je ostao jedan od nerealizovanih zadataka jeste da Grad Zrenajnin frormira radnu grupu koju će činiti predstavnici svih institucija potpisnika, a te aktivnosti su u toku i mislim da će se u toku naredne nedelje radna grupa formirati. U suštini, osnovna njena funkcija biće nadzor realizacije Sporazuma i pokušaj da se sve teškoće u saradnji otklone - kazala je Lekić.

Kako je danas rečeno, aktivno učešće u akciji 16. dana borbe nasilja nad ženama, jeste od izuzetne važnosti za napredak i velika podrška u rešavanju ovog gorućeg  i sveopšteg fenomena izraženog u najvišem stepenu destrukcije u zajednici, jer ugrožava sve kategorije društ najranjivije grupe (žene, decu i starije osobe).