Međunarodni dan osoba sa invaliditetom

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, biće obeležen danas nizom aktivnosti koje za cilj imaju da ukažu na neophodnost da se učini sve što može kako bi se te osobe što više uključile u socijalni i ekonomski život Srbije.
 
Ovaj dan u Zrenjaninu se takođe obeležava kroz više aktivnosti, a u neke od njih uključili su se i predstavnici lokalne samouprave.
 
 
 
Članica Gradskog veća, Zlatana Ankić i Generalni sekretar Sportskog saveza grada Zrenjanina, Simo Salapura, posetili su Stonoteniski klub invalida "K2" Zrenjanin i razgovarali sa istaknutim sportistom Goranom Perlićem i ostalim članovima tog kluba. STKI "K2" jedan je od pet klubova, članova Sportskog saveza grada, koji okupljaju sportiste s invaliditetom. Tom prilikom istaknuto je da je naš grad među vodećima u zemlji po sportskom angažovanju osoba s invaliditetom i da su preduzeti koraci da takav bude i u regionu, što će postići izgradnjom paraolimpijskog trenažnog centra. Po rečima Zlatane Ankić, taj projekat je u fazi izrade dokumentacije, promovisan je i na Sajmu sporta u Beogradu i već naredne godine mogu se očekivati i prvi radovi.
- Ovom posetom želimo svima da skrenemo pažnju na potrebe lica s invaliditetom, a što se sporta tiče, sve ono što radimo u gradu Zrenjaninu delom mora da bude prilagođeno i potrebama tih lica. Naš zadatak je da im naredne godine bar za korak više pomognemo i da to svake godine bude bar po malo više – istakla je Ankićeva.
 
    
 
Generalni sekretar SSGZ Simo Salapura rekao je da je ove godine znatno povećan budžet za sportske organizacije osoba s invaliditetom i da su članovi Sportskog saveza grada, osim kluba K2, još i sportski klub gluvih "Zvezda", Savez za sport i rekreaciju invalida grada Zrenjanina, sportski klub za decu i omladinu s posebnim potrebama "Hendi sport" i streljački klub "Olimp".
- Cilj današnje posete jeste da animiramo što više osoba s invaliditetom da se uključe u ovu i druge sportske organizacije, ali i da pozovemo sve privredne subjekte koji mogu da daju svoj doprinos promovisanju sporta za osobe s invaliditetom, njihovih potencijala i mogućnosti - rekao je Salapura. On je najavio i dve sportske manifestacije koje će se održati narednih dana – u subotu će, u Medicinskoj školi, biti održano prvenstvo Srbije u karateu za osobe s invaliditetom, a naredne srede, 10. decembra, u hali sportova "Medison", biće održane četvrte inkluzivne igre, u organizaciji škole "9. maj".
 
 
Zamenik predsednika Skupštine grada Zrenjanina Ljubomir Stanisavljev posetio je prostorije Međuopštinske organizacije slepih i slabovidih u Miletićevoj ulici gde je, tokom susreta sa predsednikom ove organizacije, Nenadom Vukeljićem, razgovarao o problemima s kojima se svakodnevno susreću slepe i slabovide osobe.
- Pre svega želim da čestitam Međunarodni dan invalida koji se obeležava u celom svetu i velika mi je čast da ovim povodom budem u organizaciji slepih i slabovidih - rekao je Stanisavljev i dodao da grad čini mnogo za ovo udruženje i prepoznaje njihove probleme.
- Prepoznajemo njihove probleme i ja verujem da ćemo u 2015. godini na još bolji i adekvatniji način odgovoriti i pomoći im u boljem svakodnevnom životu - istakao je on.
 
   
 
U organizaciji Udruženja paraplegičara Banata, u Gradskoj kući je održan okrugli sto na temu "Pristupačnost na dlanu". Prisutne su, ispred lokalne samouprave, pozdravili zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev i članica Gradskog veća Zlatana Ankić. 
 
Tom prilikom predstavljen je projekat istog naziva - "Pristupačnost na dlanu" Stanisavljev je izrazio očekivanja da će ovaj skup doneti neke konkretne dogovore u cilju poboljšanja uslova života lica s invaliditetom koji su, kako je rekao, "posebno ranjiva kategorija društva ", dok je Olivera Lisica, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave, istakla da je skup organizovan s ciljem skretanja pažnje na potrebe i probleme osoba s invaliditetom i pozivanja svih aktera koji mogu da pomognu da se položaj i potrebe lica s invaliditetom unaprede.
- Grad Zrenjanin je u proteklom periodu učinio dosta toga za osobe s invaliditetom, ali smo svesni činjenice da je pred nama još mnogo posla. Grad je formirao komisiju za pristupačnost, imamo Savet za unapređenje položaja osoba s invaliditetom, kroz interresornu komisiju takođe procenjujemo potrebe dece sa smetnjama u razvoju, kako bi im se omogućila dodatna podrška. Ja koristim ovu priliku da pozovem sve prisutne, kao i sve nevladine organizacije koje se bave osobama s invaliditetom, da uzmu još aktivnije učešće i da nama, i sebi, pomognu da rešimo ono što je ostalo nezavršeno – rekla je ona.
 
   
 
Što se pristupačnosti tiče, što je bila tema današnjeg skupa, Olivera Lisica je napomenula da je komisija formirana s ciljem da pruži pomoć oko praktične primene zakona i propisa, u vezi sa standardima o pristupačnosti.
- Postoji pravilnik o tehničkim standardima pristupačnosti i ono na čemu ćemo raditi jeste "dizajn za sve", tj. ako je nešto pristupačno za osobe s invaliditetom, biće pristupačno i za sve druge.
 
   
 
U Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" sutra, u 20 časova, biće održan humanitarni koncert Višnje Radosav (mezzosopran) uz klavirsku pratnju Ljubice Grujić, pod nazivom "Musica eterna", a na programu će biti dela velikana umetničke muzike: Vivaldija, Hendla, Šuberta, Čajkovskog, Verdija i naših domaćih stvaralaca Konstantina Babića i Petra Krstića i drugih.  Prihod je namenjen Udruženju za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama "Suncokret" Grada Zrenjanina.