Ministar Gašić u poseti Zrenjaninu

Zrenjanin je danas posetio ministar odbrane u Vladi Republike Srbije Bratislav Gašić koji je tokom boravka u našem gradu najpre obišao kasarnu "Svetozar Toza Marković“, a zatim je u Baroknoj sali Gradske kuće organizovan sastanak sa gradskim čelnicima. Tom prilikom vođeni su razgovori o statusu Doma Vojske Srbije u tom gradu, statusu i nameni vojnog strelišta i pratećih objekata, mogućnosti preuzimanja jednog paviljona u kasarni za potrebe smeštaja studenata i o statusu dela zemljišta oko aerodroma "Ečka", koji poseduje Vojska Srbije.

 

 

Zrenjaninska kasarna je iz Master plana vraćena na raspolaganje Komandi za razvoj Banatske brigade Vojske Srbije, a tokom obilaska ministar Gašić bio je u prilici da se upozna sa trenutnim stanjem u tom objektu.

Gašić je nakon obilaska i razgovora sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem, i njegovim saradnicima, istakao da se povratak vojske u zrenjaninsku kasarnu, koja je iseljena 2006. godine, može uporediti sa otvaranjem nove fabrike jer to za naš grad znači dodatnih 250 radnih mesta.

 

 

- U narednom periodu popunićemo formacisjki sastav i iz civilnog dela i profesionalnih vojnika. Oseća se ljubav Zrenjanina i građana Zrenjanina prema Vojsci Srbije i oseća se da smo ovde dobrodošli i da je ponos lokalne samouprave prisutna. U narednom periodu uradićemo asfaltiranje piste uz pomoć lokalne samouprave i sređivanje nekih drugih infrastrukturnih radova, za šta je i Vojska Srbije opredeila znatna sredstva. Međutim, ono što je meni žao jeste da je ta kasarna 2006. godine kompletno bila sređena i uređena, renovirana, a onda je neko doneo odluku da se ona napusti i sada za sve to izdvajamo nova sredstva - rekao je ministar Gašić. 

 

 

 

Kako je istakao, koliko se nedomaćinski odnosilo prema državnoj, pa i vojnoj imovini, može se videti iz toplane u toj kasarni gde je još ostao mazut u tankovima.

- Taj mazut sada ne možemo da izvadimo i ne možemo da pustimo energanu u rad, jer nekoga za to nije bilo briga. To je ogromna šteta koja je napravljena Vojsci Srbije. U svakom slučaju, očekujem dobar odnos sa lokalnom samoupravom, razgovarali smo i o Domu vojske  i vrlo brzo ćemo na tehničkom nivou urediti da Grad Zrenjanin taj objekat dobije na korišćenje, da li kroz kiriju ili kupovinu. Razgovarali smo o još nekoliko parcela koje Vojska Srbije ima ovde, o aerodromu Ečka, a naravno Vojska je spremna da izađe u susret. Radimo na tome da naša ambulanta ovde bude dobro opremljena jer ovde imamo veliki broj naših vojnih osiguranika, vojnih penzionera - dodao je Gašić.

 

  

 

Prema njegovim rečima, vođenoi su i razgovori koji se, kako je naveo, tiču aprila meseca i zahteva Grada Zrenjanina da Vojska Srbije bude u Zrenjaninu.

- Generalštab će o svemu ovome doneti svoje odluke, a vi ćete o tome biti obavešteni - dodao je on.

Gradonačelnik Janjić je rekao da u narednom periodu očekuje još bolju saradnju lokalne samouprave i Vojske Srbije i da će vrlo brzo biti vidljivi rezultati današnjih razgovora.

 

 

- Izuteno je zadovoljstvo što smo posle više decenija u prilici da ugostimo ministra odbrane u našem gradu. Zadovoljstvo je i što je vosjka posle 2006. godine vraćena u naš grad i što smo, kako je to ministar rekao, dobili novi pogon, novu fabriku. Mislim da je to na zadovoljstvo moje i svih Zrenjaninaca. Danas smo razgovarali o mnogim temama, a mišljenja sam da će vrlo brzo biti i realizovano to što smo kandidovali kao naše probleme, odnosno naše želje u odnosu na vojsku, ali i Ministarstva odbrane u odnosu na nas, tako da će saradnja biti mnogo uspešnija i 2015. godine, a što će se vrlo brzo i videti - rekao je gradonačelnik Janjić.