Obaveštenje o Javnom pozivu za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RSP) je zajednički višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za oko 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, odnosno za oko 74.000 ljudi u regionu. Od tog broja 16.780 porodica je u Srbiji, tačnije oko 45.000 ljudi. 
 
U vezi sa Ugovorom o donaciji za realizaciju Potprojekta br.4 Regionalnog stambenog programa zaključenog između Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, grada Zrenjanina i Jedinice za upravljanje projektom, u okviru Regionalnog stambenog programa-Potprojekta br. 4 - stambene jedinice, Komisija za izbor korisnika pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem u zakup 11 stambenih jedinica sa mogućnošću kupovine
 
O B A V E Š T A V A
 
izbeglice koje su, usled događaja iz perioda od 1991-1995 godine, stekle status izbeglice u Republici Srbiji, bez obzira na njihov status u vreme rešavanja stambene potrebe, i to:
  - izbeglice koje žive u kolektivnim centrima ili nekom drugom vidu kolektivnog smeštaja, formalnog ili neformalnog i
- ugrožene izbeglice u privatnom smeštaju i bivše nosioce stanarskog prava, a koje su bez trajnog rešenja u zemlji porekla ili Republici Srbiji, a sve prema utvrđenim kriterijumima ugroženosti
 
da će Javni poziv za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica davanjem 11 stambenih jedinica u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine biti otvoren 29.12.2014 godine i objavljen na oglasnoj tabli jedinice lokalne samouprave, oglasnoj tabli povereništva za izbeglice u Zrenjaninu, listu "Zrenjanin", mesnim zajednicama i kancelarijama kao i na internet prezentaciji Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.
 
Podnosioci prijava koji ispunjavaju uslove navedene u Javnom pozivu podležu proveri u bazi trajnih rešenja Komesarijata i proveri podataka o stanju imovine kod nadležnih institucija u Republici Srbiji i zemlji porekla, po službenoj dužnosti od strane Komisije za izbor korisnika i preko Komesarijata.
 
Radi dodatne provere podataka o stanju imovine Podnosioca prijave i članova porodičnog domaćinstva, Komisija za izbor korisnika po službenoj dužnosti pribavlja i uverenje o imovnom stanju iz Republičkog geodetskog zavoda za Podnosioca prijave i članove njegovog porodičnog domaćinstva, uključujući i maloletne članove porodičnog domaćinstva,kako bi se utvrdilo da li Podnosilac prijave i članovi njegovog porodičnog domaćinstva poseduju nepokretnost u Republici Srbiji.
 
Pomoć u rešavanju stambenih potreba izbeglica obezbeđuje se pod sledećim uslovima:
 
1. Površina stambenih jedinica koja se daje izabranom korisniku u zakup na određeno vreme sa mogućnošću kupovine opredeljuje se u skladu sa Zakonom o izbeglicama i to: za samca ili dva člana do 30m2,a za svakog sledećeg člana porodičnog domaćinstva još po 10m2;
 
2. Lica kojima se daju stambene jedinice u zakup na oddređeno vreme stiču pravo kupovine datih stambenih jedinica nakon isteka roka od najmanje 6 meseci ili pravo da produže ugovor o zakupu,sve u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom o izbeglicama.
 
Sve dodatne informacije mogu se dobiti u povereništvu za izbeglice i migracije grada Zrenjanina ili na telefon 023 315 0207  
                                                                                             
                           PREDSEDNIK KOMISIJE DRAGIŠA ALBULJ