Održana 89. sednica Gradskog veća

Na današnjoj sednici Gradskog veća, kojom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić usvojen je Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu – Rebalans III.
Izvestilac po ovoj tački, Žana Šahović, navela je da je predviđenim izmenama u okviru Rebalansa III predviđeno je smanjenje prihodnog dela Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2014. godinu, te su prihodi i primanja planirani u iznosu od 4.117.532.442 dinara pri čemu poreski prihodi iznose 2.501.301.000 dinara ili 60,7%, neporeski prihodi iznose 987.893.006 dinara ili 24,0%, a primanja iznose 628.338.436 dinara ili 15,3% ukupnih prihoda i primanja budžeta grada Zrenjanina za 2014. godinu.
Šahović je kazala da u poređenju prihoda i primanja Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2013. godinu – Rebalans II i prihoda i primanja predviđenih Rebalansom III za 2014. Godinu procenjen je rast prihoda i primanja za 1,2%, pad poreskih prihoda 8,7%, pad neporeskih prihoda 25,1%, dok je rast primanja u velikom procenu obzirom da u 2013. godini nisu postojala primanja od zaduživanja. 
 
Članovi Veća usvojili su zatim Predlog Odluke o budžetu grada Zrenjanina za 2015. godinu. Odlukom o budžetu grada Zrenjanina za 2015. Godinu kojim su planirani prihodi i primanja budžeta u iznosu od 5.150.578.619 dinara. U okviru ovog iznosa sadržani su sledeći iznosi po izvorima: 1) Prihodi iz budžeta – 3.592.419.697 dinara, 2) Donacije od ostalih nivoa vlasti, nenamenski transferi od AP Vojvodina, u korist nivoa gradova - 202.787.952 dinara, 3) Primanja od domaćeg zaduživanja  – 695.200.000 dinara, 4) Preneta neutrošena sredstva iz ranijih godina 447.008.973 i 5) Dodatni prihodi budžetskih korisnika – 213.161.997 dinara.
- Prilikom izrade budžeta želeli smo da on bude realan, a ne spisak lepih želja. Realno očekujemo prihod od 3,8 milijarde i to će realno i biti ostvareno. Znam da korisnici bidžetskih sredstava neće biti zadovoljni, ali, kao što sam rekao, ne želimo da ispunjavamo nerealne želje. Očekujem od direktora javnih preduzeća i ustanova da budu pravi menadžeri i naprave pomak i uštede kako bi građani osetili boljitak - rekao je gradonačelnik Janjić i dodao da je budžet razvojni, a da je mnogo planova za narednu godinu.
- Očekujem da grad bude sa puno gradilišta, očekujem i pomoć republičke vlasti i da Zrenjanin bude grad perspektive - dodao je on.
 
U nastavku sednice, usvojen je Predlog Odluke o uslovima i načinu obavljanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti isporuke vode i uklanjanja voda, kao i Predlog Odluke o poslovnom prostoru, Predlog Odluke o obrazovanju Saveta za odbranu i bezbednost grada Zrenjanina, Predlog Odluke o određivanju područja osnovnih škola u naseljenom mestu Zrenjanin i Predlog Odluke o izmenama Odluke o parkiranju vozila.
Inicijativu za ove izmene Odluke o parkiranju vozila pokrenulo je JKP ''Pijace i parkinzi'' u cilju usklađivanja normativnog stanja sa stvarnim stanjem, te u cilju utvrđivanja novih parking prostora. Tako se, na primer, više ne predviđaju parkirališta u Gimnazijskoj, Jevrejskoj i Saralijinoj ulici (zbog uspostavljanja pešačke zone) dok su predviđeni parkinzi u ulicama Save Tekelije i Savezničkoj, koji ranije nisu postojali.
Takođe, u zoni privremenih parkirališta, osim parking prostora u ulici Vuka Karadžića i Miroslava Tirše, sada se predviđa i parking u ulici Milentija Popovića.
Novina je i to što je jasnije precizirano ko se smatra korisnikom parkirališta, kao i korisnikom javnog taksi stajališta, te što je predviđeno da na parkiralištu oko Gradske bolnice parkiranje se ne naplaćuje posle 14,00 časova, dok je ranije bilo predviđeno da se parkiranje ne naplaćuje samo u vreme predviđeno za posetu bolesnicima od 14,00 do 16,00 časova. 
 
Usvojene su i tačke dnevnog reda koje su se odnosile na Predlog Zaključka o prihvatanju  Izmena Programa poslovanja javnih preduzeća i ustanova i Programe poslovanja za narednu godinu.
 
Kako je Dnevnim redom i planirano, članovi Veća doneli su i Zaključak kojim se javnim preduzećima i drugim oblicima organizovanja čiji je osnivač Grad Zrenjanin nalaže da 50 odsto dobiti, odnosno viška prihoda nad rashodima po završnom računu za 2013.godinu uplate u budžet grada Zrenjanina. Preostali deo dobiti biće raspodeljen Odlukom o raspodeli dobiti uz saglasnost osnivača.
 
Utvrđen je zatim i Predlog Zaključka u vezi pokretanja inicijative za predlaganje izmena i dopuna Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice za teritoriju Republike Srbije od strane Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge. Izvestilac po ovoj tački, Milan Mrkšić, rekao je da se donošenju ovog zaključka pristupilo se u cilju dodele još jedne radijske frekvencije na području grada Zrenjanina, kako bi se stvorila mogućnost da se ponovo pokrene lokalna radio stanica ''Cepelin'' koja je emitovala program na četiri jezika koja su u službenoj upotrebi na teritoriji grada Zrenjanina. 
 
Na današnjoj sednici usvjeni su i Predlog Akcionog plana za ostvarivanje ravnopravnosti polova u gradu Zrenjaninu za period 2015.- 2020. godine, Predlog Rešenja o dopuni Rešenja o utvrđivanju posebnog režima saobraćaja u pešačkoj zoni u gradu Zrenjaninu, kao i Predlog Zaključka u vezi odobravanja regresiranja gradskog prevoza učenika srednjih škola sa prebivalištem na teritoriji grada Zrenjanina.
 
Kao dopune dnevnog reda, između ostalog, našla se i tačka koja se odnosi na davanja saglasnosti JKP “Vodovod i kanalizacija” na cene usluga.
Direktor Vodovoda, Goran Tajdić, rekao je da je to povećanje zatraženo budući da cene pijaće i otpadne vode i otpadne vode nisu menjane od 1. septembra 2013. godine, a da postoji zakonska mogućnost da se cene podignu za taj procenat, Nadzorn odbor je dao predlog za povećanje.
-Sadašnja cena pijaće vode za građane iznosi 27,83 dinara, a sa ovim povećanjem iznosiće 29,36, dok je za privredu dosadašnja cena bila 65,68, a iznosiće 69,29 dinara. Kada je u pitanju otpadna voda, građani će umesto 22,26 plaćati 23,48 dinara, a privreda umesto dosadašnjih 50, plaćaće 52,84 dinara. To u nominalnom iznosu da će kubik vode za građane biti skuplji za 1,5 dinar, za privredu 3,5 dinara, otpadna voda za građane 1,2, dok će za privredu 2,75. Ako se kalkuliše sa prosečnom potrošnjom četvoročlane porodice biće to u februaru, za 37 dinara, prosečno veći račun. Nije to neko veliko povećanje cena ni ono koliko bi trebalo da bude, ali u ovom trenutku, to je i maksimalni iznos koji dozvoljava zakon - objasnio je Tajdić.