Počeli radovi na izgradnji Aviv ritejl parka Zrenjanin

Na ulazu u Zrenjanin iz pravca Novog Sada otvoreno je novo gradilište. Naime, kako je ranije i najavljeno, izraelska kompanija "Aviv Arlon" počela je gradnju velikog tržnog centra - prvog ritejl parka u ovom delu Vojvodine. 

Ova kompanija, koja se bavi izgradnjom šoping-molova, 100.000 kvadrata zemljišta u našem gradu stekla je u pravnom poslu sa vlasnikom - mađarskom firmom "Arkadom" koja je odustala od planiranog ulaganja.

 

 

 

Na pomenutom zemljištu, 32.000 kvadrata biće pod halama, a budući da će atraktivan ritejl centar biti mesto na otvorenom, sa nizom maloprodajnih objekata i brojnim pratećim sadržajima, prema nekim procenama, stvoriće se uslovi za zapošljavanje oko 450 ljudi. Početak rada planiran je za septembar naredne godine.

"Aviv Arlon" je pre oko tri godine otvorio prvi ritejl park u Pančevu  koji se prostire na 15.000 kvadrata komercijalnog prostora, i promoviše niz robnih marki renomiranih svetskih i domaćih proizvođača, među kojima su neke već dobro poznate  "Dis", "Tref", "Njujorker" i "Pikoks", najveći evropski trgovac obućom "Dajhman", parfimerija "Golden Roz", kao i "Tako fešn" i drugi.

 

 

  

 

Inače, ritejl park umesto zatvorenih tržnih centara sa veštačkim svetlom i klima uređajima, nudi šoping na otvorenom, u zelenilu i sa dosta pratećih sadržaja za celu porodicu. Ritejl parkovi su pozicionirani van centralnih gradskih zona jer se prostiru na većim površinama. Ritejl parkovi su objekti na jednom nivou, bez podruma i spratova, koji se sastoje iz niza zasebnih lokala spojenih u jednu celinu. Ta celina je najčešće u obliku ćiriličnog slova "P", u koju se ulazi direktno iz spoljnog okruženja, koga čine pristupne saobraćajnice sa parking mestima i plato sa zelenim površinama i šetališnim zonama duž ulaza u lokale. Mesečni zakup u ritejl parku u odnosu na tržni centar je dosta jeftiniji, a niže su i cene održavanja.

 

 

 

Za budući izgled parka u Zrenjaninu zaslužna je "Flow Plus" firma za pružanje usluga iz oblasti projektovanja, izgradnje i inženjeringa javnih, poslovnih, stambenih i industrijskih objekata kao i iz oblasti project managmenta i konsaltinga.