Priznanja najboljim zrenjaninskim volonterima povodom Međunarodnog dana volontera

 U zrenjaninskoj Gradskoj kući, u organizaciji Sportskog saveza grada Zrenjanina,  danas je održana svečanost povodom obeležavanja Međunarodnog dana volontera, 5. decembra. Tom prilikom najboljim volonterima Zrenjanina dodeljene su volonterske knjižice i zahvalnice, a skupu su prisustvovali i predstavnici Grada Zrenjanina, Saveza za školski sportski sport i olimpijsko vaspitanje i Kancelarije za mlade.
 
 
Ispred lokalne samouprave skupu je prisustvovala članica Gradskog veća Zlatana Ankić, koja je istakla da volonteri imaju velike zasluge za pozitivne ocene koje je dobio grad, kao organizator značajnih manifestacija.
 - Svojim primerom i zapaženim učešćem oni nam ulivaju nadu da je naša omladina zaista vredna i da može dati primer i drugima da vredi volontirati, ulagati napore i slobodno vreme u humanitarni i društveno-koristan rad. Kao Gradska uprava mi ćemo im pomoći i dati podstrek njihovim aktivnostima, jer to je nešto što Grad želi da ima – omladinu koja je aktivna i koja, pre svega, želi da radi na sebi – rekla je Ankićeva.  
 
   
 
Organizacija volontera Grada Zrenjanina broji oko 30 članova, koji su najaktivniji bili upravo na većim sportskim priredbama u našem gradu i doprineli njihovoj uspešnoj realizaciji. Svoj doprinos dali su tokom državnog prvenstva specijalne olimpijade u plivanju, turnira u bič-voleju, 7. mini Olimpijade za osobe ometene u razvoju, trke za srećnije detinjstvo, turnira povodom 65 godina RK Proleter, međuškolskog turnira u badmintonu i Kupa tolerancije. 
 
Učestvovali su i na pojedinim turističkim i kulturnim manifestacijama u Zrenjaninu i drugim gradovima, pomagali organizaciji Crvenog krsta i mesnim zajednicama u prikupljanju humanitarne pomoći ugroženima u majskim poplavama, prisustvovali različitim promocijama i predavanjima...
 
Za "najvolontera" i "najvolonterku" su proglašeni, samo po imenima i jednostavno, Ljiljana i Željko. Ona je učenica osmog razreda osnovne škole, iako je sama u invalidskim kolicima to je nije sprečilo da redovno dolazi na inkluzivne radionice za osobe sa i bez invaliditetom, kao i da održi čas origamija za decu u vrtiću u Elemiru. On je bio jedan od koordinatora volontera na Kupu tolerancije, volonter na više manifertacija u Zrenjaninu i Novom Sadu i polaznik više predavanja i kurseva. 
 
   
 
Za "najakciju" proglašena je akcija "Zaljubi se u mene, udomi me", pokrenuta s ciljem udomljavanja napuštenih životinja, dok je "najmanifestacija" bila Kup tolerancije. "Najpodršku" volonterima pružio je upravo Sportski savez grada, koji je prepoznao volju i rad volontera, prihvatio ih kao saradnike i pomaže im u daljem napredovanju i razvoju. Generalni sekretar SSGZ Simo Salapura ističe da je današnji dan prilika za sumiranje rezultata u protekloj godini, ali i ispunjenje nekih obećanja.
- Dodelili smo volonterske knjižice onima koji su dali nesebični doprinos u realizaciji gotovo svake sportske, i ne samo sportske, već i kulturne i zabavne manifestacije u našem gradu, a takođe je ovo bila prilika da volonteri proglase najuspešnije u svojim redovima – rekao je Salapura i pozvao sve mlade i zainteresovane da se uključe u volontersku organizaciju u gradu. 
- Moram da istaknem i zapažen nastup naših volontera na minulom Sajmu sporta u Beogradu, nakon kog je usledilo nekoliko poziva od značajnih sportskih radnika sa nivoa pokrajinskih i republičkih sportskih institucija koji su pohvalili našu volontersku službu i traže neke modalitete da takav sistem rada unaprede u svojim sredinama.
 
Međunarodni dan volontera proglasila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 17. decembra 1985. godine, kao podsećanje na dan kada je 1970. godine stvoren Program UN za volontere. Od tada se svake godine 5. decembra obeležava "Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak", odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj obeležavanja tog dana jeste da se sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učine vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.