Santovac posetio sekciju karate kluba ''Zrenjanin'' za MNRO

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac posetio je juče u Domu borilačkih sportova "Partizan" sekciju karate kluba "Zrenjanin" koja okuplja mentalno nedovoljno razvijenu decu i omladinu. Petnaest članova kluba uključeno je u redovan sistem treninga u karate klubu, a pored treninga učestvuju i na inkluzivnim kampovima sa sportistima iz redovne populacije. Punih sedam godina karate klub "Zrenjanin", u saradnji s Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama "Suncokret", realizuje ovaj jedinstveni sportski i inkluzivni program, koji doprinosi da mladi iz ove društvene populacije steknu osećaj ravnopravne pripadnosti zajednici, povećaju samopouzdanje i savladaju određene sportske veštine.
 
 
Neposredan povod za posetu zamenika gradonačelnika Zrenjanina je obeležavanje Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, kao i nastup karatista na 6. Otvorenom prvenstvu Srbije u karate sportu za osobe sa smetnjama u razvoju, čiji je domaćin Grad Zrenjanin u subotu, 6. decembra. Naši takmičari su za ovu priliku opremljeni novim trenerkama, poklonom Grada Zrenjanina, koje su im uručili Saša Santovac i Olivera Lisica, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti Gradske uprave. U ime kluba i takmičara, zahvalnost su izrazili trener Simo Salapura, koji radi s ovom populacijom od formiranja kluba i Ružica Tomić, predsednica Udruženja "Suncokret".
 
   
 
- U početku smo bili skeptični da li će takva ideja zaživeti, s obzirom da se ta deca nikada pre nisu bavila sportom, međutim, ubrzo se pokazalo da su se njihove psihomotoričke sposobnosti uvećale, a što je još značajnije kod te populacije ljudi, da je poraslo njihovo samovrednovanje i samopouzdanje. Prisustvujem svim treninzima i nisam primetila da je potrebno uložiti više napora u radu s ovom decom, u odnosu na drugu, a ono što oni uzvraćaju je višestruko. Njihov osmeh i zadovoljstvo i trenerima ulivaju nadu da mogu i više i uspešnije da rade – istakla je Ružica Tomić i izrazila očekivanja da će na predstojećem takmičenju biti i diploma i medalja, što donosi ovoj deci poseban osećaj korisnosti i važnosti.   
 
   
 
Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac još jednom je istakao brigu lokalne samouprave prema svim kategorijama stanovništva i naglasio da je osobama s posebnim potrebama neophodno posvećivati pažnju svakodnevno, ne samo kada se obeležavaju određeni datumi i događaji. 
- Kvalitet grada i života u njemu ne ogleda se samo u tome da li ćete dovesti određenu investiciju, nego da li vodite računa o svakom građaninu, i onima kojima su potrebe nekada mnogo veće u odnosu na druge. Letos smo organizovali sedmu mini-olimpijadu za mentalno nedovoljno razvijene osobe, sada imamo šesto Otvoreno prvenstvo Srbije u karateu i peto koje se održava u Zrenjaninu. To je samo jedan od pokazatelja da Zrenjanin mnogo više od drugih sredina posvećuje pažnju i brigu ovoj populaciji. Tome doprinose i brojni entuzijasti, poput aktivista u karate klubu "Zrenjanin" koji toj deci posvećuju i svoje vreme i stručno znanje – izneo je svoje utiske o jučerašnjoj poseti ovom klubu zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac.