Saobraćajna edukacija kroz pozorišnu predstavu za predškolce

Savet za bezbednost saobraćaja na putevima na teritoriji Grada Zrenjanina, u saradnji s Predškolskom ustanovom Zrenjanin, organizuje u periodu od 27. novembra do 10 decembra izvođenje pozorišne predstave namenjene predškolcima, na temu bezbednog i efikasnog učešća u saobraćaju. Dve predstave danas su izvedene u vrtiću "Leptirić", u naselju "4. jul", a jednoj su prisustvovali i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i Mirko Petrović, šef Odseka za poslove iz oblasti saobraćaja pri Gradskoj upravi i koordinator projekta. 
 
 
   
 
Mirko Petrović kaže da je ovo još jedna u nizu aktivnosti Saveta za bezbednost saobraćaja, ovoga puta namenjena starijem obdanišnom i pripremnom predškolskom uzrastu, ali da prigodnu predstavu s pažnjom prate i najmlađi mališani u zrenjaninskim vrtićima.
- Predviđeno je da se predstava izvede dvadeset puta, u 17 vrtića Predškolske ustanove, pa će je, prema našim procenama, videti više od dve hiljade mališana. Predstava je prilagođena deci i na njima zanimljiv način predstavlja realne saobraćajne situacije i osnovne pojmove koje bi trebalo da znaju kada se nalaze na ulici i postaju učesnici u saobraćaju – objašnjava Petrović. 
 
   
 
Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić ističe da je i ova akcija jedan od primera brige Grada Zrenjanina za svoje najmlađe sugrađane i njihovo bezbedno učešće u saobraćaju.
- Saobraćajna edukacija i kultura moraju se negovati od najmlađeg uzrasta, a upravo ovom predstavom to se čini na popularan i deci prihvatljiv način. Videli smo da su mališani uzeli aktivno učešće u predstavi i dosta toga naučili, a mi ćemo nastaviti da ih dalje edukujemo i na saobraćajnom poligonu, kao što to činimo svake godine za učenike prvog razreda osnovnih škola. Istovremeno vršimo i saobraćajnu regulaciju i dodatno obeležavanje zona oko svih škola u gradu i naseljenim mestima gde postoji potencijalna opasnost po učesnike u saobraćaju. Sve ove aktivnosti nastavićemo da realizujemo i u narednoj godini – rekao je gradonačelnik Janjić, nakon predstave u vrtiću "Leptirić".
 
   
 
Više od dve stotine mališana u ovom vrtiću s pažnjom je odgledalo predstavu u kojoj je četvoro glumaca dočaralo osnovne saobraćajne pojmove, kako da se kreću ulicom, prelaze je na  semaforizovanoj raskrsnici, na kojim se površinama mogu igrati, kako da dobiju pomoć u saobraćaju i slično. Akcija se sutra završava u vrtiću "Biberče", u kom će takođe biti izvedene dve predstave.