Sednica Gradskog veća - besplatan gradski prevoz za određene kategorije i plaćanje daljinskog grejanja iz dva dela

Pretposlednjeg dana godine zasedaju i gradski većnici i odbornici Skupštine grada. Gradsko veće donelo je tri odluke koje se tiču finansijskih olakšica za određene kategorije naših sugrađana, pre svega, roditelje koji imaju decu u vrtićima Predškolske ustanove, zatim penzionere, određene socijalne kategorije i bolesna lica koja koriste usluge javnog prevoza, kao i za sve građane priključene na daljinsko grejanje od strane JKP "Gradska toplana". 
 
Podnetim amandmanom na Predlog odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2015. godinu od strane odbornika Skupštine grada Olivera Mitrovića, vrši se preraspodela sredstava na način kojim se omogućuje lokalnoj samoupravi da održava nivo ekonomske cene boravka u Predškolskoj ustanovi na nivou od pre četiri godine i u duhu sa zakonskim propisima obezbeđuje sredstva za deo ekonomske cene po detetu.
 
Grad  Zrenjanin  je  za  2015.  godinu opredelio iznos od  pet miliona dinara  za prevoz  u gradskom saobraćaju za određene kategorije lica u skladu sa Odlukom o kriterijumima i načinu stvarivanja prava na besplatan gradski prevoz na teritoriji grada Zrenjanina. Korisnici prava na besplatan gradski prevoz snose troškove izrade godišnje karte i administrativno- materijalne troškove u iznosu od 1.500,00 dinara, a to pravo mogu da koriste određene kategorije lica kojima je iz socijalnih, ekonomskih ili zdravstvenih razloga utvrđeno pravo na besplatan gradski prevoz.
 
U cilju savladavanja socijalnih i životnih teškoća i rasterećenja budžeta građana, Gradonačelnik grada Zrenjanina dao je 29.12.2014. godine Predlog da se računi za daljinsko grejanje za decembar 2014. godine i januar i februar 2015. godine podele na dva dela tako da se izvrši plaćanje fiksnog dela i 50% varijabilnog dela za prethodni mesec u tekućem mesecu, a ostatak varijabilnog dela računa dospeva na plaćanje počev od meseca maja 2015. godine. 
 
Ovim se nalaže JKP ''Gradska toplana'' Zrenjanin da izvrši preraspodelu potraživanja  po osnovu računa za daljinsko grejanje za mesece decembar 2014.godine, januar i februar 2015.godine i to na sledeći način: 
 - dospeće fiksnog dela  i 50% varijabilnog dela za prethodni mesec je u tekućem mesecu,
- dospeće  ostatka  od  50%  varijabilnog  dela  za  mesec  decembar 2014. godine je u mesecu maju 2015. godine, 
- dospeće ostatka od 50% varijabilnog dela za mesec januar 2015.godine je u mesecu junu 2015. godine, 
- dospeće ostatka od 50% varijabilnog dela za mesec februar 2015. godine je u mesecu julu 2015. godine.
 
Današnjom sednicom je predsedavao gradonačelnik Čedomir Janjić.
- Gradsko veće je danas, mogu da kažem, donelo tri značajne odluke. Prvo, smanjili smo cenu boravka dece u vrtićima i maksimalnu cenu koju su roditelji do sada plaćali, od nekih 6.700 dinara, snizili na 4.200 i mislim da je to značajna pomoć svim roditeljima, naravno, tu postoje i niže cene, u zavisnosti od kategorije. Drugo, izdvojili smo pet miliona dinara za naše najstarije i najugroženije sugrađane, tako da će penzioneri, neke socijalne kategorije, određena bolesna lica, i u 2015. godini moći besplatno da se prevoze u gradskom saobraćaju. Takođe, izdao sam nalog menadžmentu JKP "Gradska toplana" da preraspodele račune za decembar, januar i februar i da polovinu iznosa računa građani mogu da plate odmah, a polovinu u maju, junu i julu, kao i da se na tako podeljenim računima ne obračunava kamata - ocenio je gradonačelnik Janjić današnje zasedanje Gradskog veća, 90. u ovom sazivu i poslednje u ovoj godini.