Sportisti i sportski radnici obeležili završetak kalendarske godine

Po prvi put u Gradskoj kući, u organizaciji Grada Zrenjanina i Sportskog saveza Grada Zrenjanina, danas je upriličen novogodišnji koktel na kom su se okupili zrenjaninski sportisti, predstavnici klubova, treneri, sportski radnici i volonteri, privrednici, predstavnici lokalne samouprave, predstavnici medija, kako bi sumirali postignute rezultate i u dobrom raspoloženju označili završetak uspešne sportske godine u našem gradu. 
 
 
Ispred lokalne samouprave prisutnima su se obratili gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić i članica Gradskog veća Zlatana Ankić, a koktelu su prisustvovali i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev, kao i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić. Gradonačelnik Janjić izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima zrenjaninskih sportista, ali i ulaganjima u oblasti sporta od strane lokalne samouprave. 
- Uprkos krizi i manjku sredstava, mislim da smo ozbiljno pomogli skoro svim klubovima u Gradu Zrenjaninu, da smo stvorili atmosferu da Zrenjanin opet postane "Grad sportova". Osim onih koji su već superligaši, očekujemo da još nekoliko klubova izbori plasman u najviši rang takmičenja što je, svakako, dobro, ali pre svega, naš cilj je da sklonimo decu s ulice, a sport je pravi način za to. Cilj nam je da i u svakom selu postoji bar jedan klub oko kog će se okupljati mladi i to će biti i strategija Grada Zrenjanina – rekao je gradonačelnik Janjić i dodao da sport neće biti oštećen u narednoj godini, iako će mere štednje uticati na gradski budžet. 
- Mislim da će i sportisti i sportski radnici, a pre svega, naša deca, biti zadovoljni – poručio je Čedomir Janjić. 
 
    
 
Članica Gradskog veća za resor sporta, Zlatana Ankić, takođe je veoma zadovoljna postignutim sportskim rezultatima koji su, po njoj, prevazišli sva očekivanja. 
- Sportisti su višestruko vratili uložena sredstva i dokazali da su naša ulaganja u sport bila u potpunosti opravdana. U odnosu na ranije godine, mi smo značajno promenili pravce kojima želimo da ide sport u našem gradu i tako usmerili i finansijska sredstva. Onim što smo dobili možemo da budemo prezadovoljni i da sportskim rezultatima stanemo uz gradove i veće od našeg, u kojima su i izdvajanja za sport bila veća – rekla je Ankićeva, dodavši da su budžetska izdvajanja bila velika, ali da su potrebe brojnih klubova i sportista bile daleko veće.
- Uslovno rečeno "mali" klubovi uglavnom dobijaju i manje novca, ali često okupljaju mnogo više dece, što je nama jako značajno, jer želimo da naša deca treniraju i bave se sportom. Važni su nam i vrhunski rezultati, jer oni promovišu sport, ali smo sa više akcija uspeli i da aktiviramo dosta dece iz grada i naseljenih mesta. Posebno je bila uspešna akcija dolaska dece predškolskog uzrasta iz svih naseljenih mesta na gradski bazen, jer mnoga od te dece nikada ranije nisu imala priliku da se kupaju na bazenu. To ćemo nastaviti i dalje i potrudićemo se da postane nešto uobičajeno – pomenula je Zlatana Ankić neke manje projekte, ali i još jednom naglasila da u Zrenjaninu predstoji realizacija i nekih projekata od nacionalnog značaja, poput Paraolimpijskog trenažnog centra. 
- Značajno je što smo uspostavili dobru komunikaciju s pokrajinskim i republičkim organima vlasti, čiji su nas predstavnici podržali u realizaciji tog projekta – istakla je ona.  
 
    
 
U ime Sportskog saveza Grada Zrenjanina, prisutne je pozdravio Rajko Petrović, predsednik Upravnog odbora, a svoje viđenje godine koja je na izmaku dao je i generalni sekretar SSGZ Simo Salapura. 
- Možemo se podičiti rezultatima svetskog i evropskog renomea, medaljama sa balkanskih šampionata, titulama nacionalnih šampiona, možemo se podičiti manifestacijama koje smo organizovali u gradu, poput "bič voleja", besplatne škole sporta, plivačkog mitinga, raznih turnira i mislim da je ovo danas dobra prilika da okupimo predstavnike lokalne samouprave, sportskih organizacija, sportiste, trenere, volontere, privredne subjekte, medije, dakle, sve koji su na neki način uključeni u sport, da sumiramo proteklu godinu i eventualno dobijemo neke informacije kako da trasiramo sport u našem gradu u 2015. godini koja je, inače, predolimpijska godina – rekao je Salapura i dodao da u narednoj godini sledi i donošenje nacionalne strategije razvoja sporta, a uz nju i strategija na lokalnom nivou, zahvaljujući kojima se zrenjaninski sport može dalje unapređivati.