Švedska delegacija u Zrenjaninu - o rezultatima projekta izgradnje sistema za upravljanje otpadom

Grad Zrenjanin i opštine Žitište i Sečanj učestvuju u sprovođenju Regionalnog plana za upravljanje otpadom, odnosno u projektu izgradnje Regionalne deponije, a u tim aktivnostima podršku imaju od grada Jevle u Švedskoj, čiji predstavnici ponovo borave u Zrenjaninu. U delegaciji iz ovog švedskog grada su Anika Lungvist, šefica Kancelarije za međunarodne odnose - EU poslove, Tomas Nilung, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u regionu Jevle (Gestrike Atevinarie) i Per-Olof Halberg, šef kancelarije za međunarodnu saradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom u istom regionu.
 
 
Za goste je danas upriličen prijem kod gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića, s kojim su razgovarali o dosadašnjem toku saradnje na ovom značajnom projektu, a potom su rezultati predstavljeni i na završnoj konferenciji za novinare. O tome su, osim gostiju iz Švedske, govorili i Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, Snežana Lakić, koordinator projekta u opštini Žitište i Ana Vujinov, projekt menadžer u Odseku za lokalni ekonomski razvoj i investicije Gradske uprave u Zrenjaninu.
 
Esperti u oblasti zaštite životne okoline iz grada Jevle pružili su podršku gradu Zrenjaninu i pomenutim opštinama, uključenim u projekat budućeg sistema za upravljanje otpadom "Zrenjanin", a dugogodišnja iskustva te visoko razvijene skandinavske zemlje u oblasti ekologije, zaštite životne sredine, upravljanja otpadom i reciklaže dragocena su za naše prilike i umnogome mogu pojednostaviti postupke i aktivnosti koje se kod nas sprovode ili se planiraju. Učešće predstavnika grada Jevle u projektu došlo je kao rezultat saradnje švedske Asocijacije lokalnih i regionalnih vlasti (SALAR) i naše Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).
 
   
 
Učesnici današnjeg skupa ocenili su da je, tokom dve godine od početka zajedničkih aktivnosti na ovom projektu, realizovano i više nego što je planirano. Pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić ističe odličnu saradnju sa stručnjacima iz Švedske i najavljuje njen nastavak, ali i neke nove modalitete. Između ostalih, od postignutih rezultata navedeno je da je urađena revizija plana i doneta odluka od strane predsednika opština za formiranje regionalnog centra za upravljanje otpadom, memorandum o razumevanju i ugovor o formiranju preduzeća, zatim da je ispunjen razvoj plana komunikacije i edukacije, da je započet proces izgradnje komponenti za regionalni sistem za upravljanje otpadom i drugo.
- Značajno je što smo za partnera imali nekog ko ima bogato iskustvo, koje je primenjeno da bi se, ovim projektom, dobila što bolja studija izvodljivosti za izgradnju regionalnog centra za  upravljanje otpadom. Važnost dobre saradnje s ovim partnerima je i za sticanje novih iskustava i prednosti za apliciranje za neke buduće projekte koje ćemo raditi sa Šveđanima, o čemu je takođe bilo reči tokom ove posete. U tom smislu ćemo formirati i jednu mrežu privrednika i investitora koji će nam omogućiti da u narednom periodu na isti ovakav način dobro sarađujemo – rekao je Radišić i dodao da će izgradnja regionalne deponije i pratećih postrojenja i sadržaja početi onog momenta kada bude završena i projektno-tehnička dokumentacija, za koju se očekuje da će biti finansirana od strane EU u iznosu od preko 85%, dok bi ostatak obezbedila Republika Srbija i opštine uključene u projekat.
- Vrednost investicije procenjena Studijom izvodljivosti je 26 miliona evra i zato je to veoma bitan projekat za naš region – naglašava pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina. 
 
   
 
Tomas Nilung, direktor Regionalnog centra za upravljanje otpadom u regionu Jevle, naveo je da se u Švedskoj 99% proizvedenog otpada ponovo koristi, bilo za proizvodnju energenata ili dobijanje novih proizvoda i da je ova zemlja u situaciji da otpad ponekad čak i uvozi, kako bi ga preradila i dalje koristila. Da bi stigli do tog nivoa, objašnjava Nilung, Šveđanima je bilo potrebno oko četiri decenije, ali on očekuje da se u našoj zemlji taj proces razvija znatno brže.
- Mi smo u tom procesu činili i određene greške, a sada smo ovde da prezentujemo naša iskustva i doprinesemo da se takve greške ne ponavljaju. Smatram da i Srbija može dostići naš nivo prerade otpada i da za tako nešto neće biti potrebno četrdeset godina. Kroz ovaj projekat smo uspostavili značajne rezultate i platformu za regionalnu saradnju i sistemski pristup rešavanju problema iz oblasti upravljanja otpadom – istakao je Nilung na današnjoj konferenciji za novinare.