Taraš proglašen za Evropsko selo roda 2015.

Lepa vest stigla je iz nemačke fondacije za zaštitu prirode "EuroNatur" – Taraš je proglašen za Evropsko selo roda 2015. godine, nakon uspešno sprovedene kandidature od strane "Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije". Ovu vest preneli su predsednilk tog društva Marko Tucakov i zrenjaninski ekolog i ornitolog Stevo Čorokalo, najzaslužniji za promociju tog sela kao jednog od najvećih staništa belih roda u Potisju i najzaslužniji za brojne aktivnosti realizovane u cilju zaštite ovih ptica.
 
Taraš je, nakon što se izborio u konkurenciji još dva naselja u Srbiji, prepoznat i kao Evropsko selo roda, pre svega zbog najvećeg broja roda koje ovde imaju stanište –  u selu ima 40 aktivnih gnezda, uz još 7 gnezda u susednom vikend naselju "Babatovo", već sprovedene zaštite, održane manifestacije u ime roda i velikog entuzijazma grupe mladih ljudi na promociji svog mesta u širim okvirima. Gotovo na svakom taraškom električnom stubu se nalazi jedno aktivno gnezdo, a jedna od atrakcija sela je i "Ulica roda".
 
 
Podsećamo, 14. juna ove godine prvi put je organizovan "Dan taraških roda". Takođe, udruženje "Lokalni ekološko edukativni izazov", u saradnji sa MZ Taraš i lokalnim udruženjem ekologa i ribolovaca "Rogozara-Taraš", je krajem oktobra u Tarašu postavilo 7 novih platformi za rodina gnezda. Tom prilikom je zvanično i objavljeno da je Taraš podneo kandidaturu za "Evropsko selo roda".
 
 
U prethodnih deset godina ovu titulu dobila su naselja u Hrvatskoj, Mađarskoj, Rumuniji i Makedoniji, a ljubitelji roda i svi meštani Taraša od danas mogu s ponosom da ističu da je i njihovo selo, odnosno da je Republika Srbija, ušla na listu Fondacije "EuroNatur".
 
Sigurno je da će taraškim rodama, kada se na proleće vrate u svoje selo, biti priređen posebno svečan doček, a da će naredna, 2015. godina, biti obeležena još većim brojem aktivnosti i manifestacija posvećenih rodama, očuvanju prirode i zaštiti priobalja reke Tise, na njenom toku kroz našu zemlju.