Prva beba u Zrenjaninu u Novoj godini rođena pola časa posle ponoći

Ema Barna prva je beba rođena u Novoj godini na Ginekološko-akušerskom odeljenju zrenjaninske Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“. Nju je na svet, pola časa posle ponoći, donela majka Marija Barna, iz Mužlje, kojoj je to druga devojčica. Majka i beba, teška 2,470 kg i duga 47 cm, osećaju se dobro, a nakon Eme, u jutarnjim časovima rođena je još jedna beba. 
 
 
Srećnim majkama čestitao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je danas, u prepodnevnim časovima, posetio porodilište i svim majkama i bebama uručio prigodne poklon-pakete sa opremom i kozmetikom za bebe. Prvorođena beba dobila je u porodilištu na poklon i auto-sedište, dar gradskog Saveta za bezbednost saobraćaja na putevima, a isti poklon će, nešto kasnije, na zajedničkoj svečanosti, dobiti još tridesetak naših najmlađih sugrađana, rođenih tokom januara meseca.  
 
    
 
Dežurni ginekolog-akušer dr Tibor Jesenski rekao je da je u protekloj godini na ovom odeljenju zrenjaninske bolnice obavljeno 1457 porođaja i rođeno ukupno 1476 beba.
- U 19 porođaja rođeni su blizanci, a ukupno je rođeno 749 dečaka i 727 devojčica. U novogodišnjoj noći prva beba je rođena u 0.31 časova, carskim rezom, a nešto kasnije rođena je još jedna beba. U toku dana očekuje nas još dva porođaja – navodi dr Jesenski.
 
Brojke govore da je u 2014. godini rođeno 54 bebe više nego u prethodnoj, 2013. godini, kada je u zrenjaninskom porodilištu na svet došlo 1422 bebe. Time je zaustavljen negativan trend iz ranijih godina u kojima se, svake nove godine, rađalo manje beba nego tokom prethodne. To je posebno značajnim ocenio i gradonačelnik Čedomir Janjić. 
 
 
- Nastavljamo ovu lepu tradiciju obilaska porodilišta u prvim časovima Nove godine i kao za svako mesto, i za Zrenjanin novorođene bebe, naravno, znače sreću. Mi očekujemo da beba bude sve više i da više bude i stanovnika u gradu Zrenjaninu. Stvaramo takvu atmosferu i nadam se da ćemo uspeti da obezbedimo što bolje uslove da zaposlimo Zrenjanince, da školujemo našu decu, koja će naći posao ovde, u Zrenjaninu, ali bez novog rađanja nema ni života – kazao je gradonačelnik Janjić nakon obilaska porodilišta i dodao da, već od najmlađeg uzrasta naših sugrađana, grad pokušava da poboljša njihovu bezbednost u saobraćaju.
- Uspevamo da obezbedimo sredstva za auto-sedišta za bebe i preduzimamo niz akcija za poboljšanje bezbednosti naših najmlađih sugrađana, i beba i nešto starijih. U 2014. godini značajna sredstva smo izdvojili za bezbednost učenika i adekvatno obeležavanje javnih površina i saobraćajnica oko školskih objekata, kao i za različite edukativne akcije – podsetio je gradonačelnik Zrenjanina.
 
    
 
Direktorka Opšte bolnice „Dr Đorđe Joanović“ dr Gordana Kozlovački rekla je da i u 2015. godini bolnica ima dosta planova, bilo da su novi, da su neki čija je realizacija već u toku, ili da su neostvareni u nekim prethodnim godinama.
 
- Opšta bolnica „Dr Đorđe Joanović“ svake godine definiše svoje akcione planove i mogu da kažem da prethodnu godinu karakteriše visok stepen ispunjenosti zadataka. U međuvremenu su se izrodili i neki novi, pa ćemo se u nastupajućoj godini baviti upravo tim novim temama. Prvo bih istakla unapređenje bezbednosti pacijenata i zaposlenih, čiji je deo i rušenje stare zgrade ginekologije, koja je godinama predstavljala opasnost, kao i dalja sanacija nekih starih odeljenja u zgradama iz 1895. godine. Upravo pomenom te godine, kada je sagrađena, nagoveštavamo i jubilej, jer će u ovoj godini bolnica obeležiti 120 godina postojanja. Predstoji nam restauracija krovova, fasada, zamena stolarije. Dalje, usvojili smo i neke nove kliničko-tehnološke modele ponašanja, poput metode čuvanja krvi za velike operacije, ugradnja kardioverter defibrilatora, a u potpunosti je, u prethodnoj godini, zaživeo i model integrisanih dijagnostičkih dnevnih bolnica, gde pacijent, u jednom danu, može da obavi od četiri do deset dijagnostičkih procedura i do svoje dijagnoze dođe istog dana. Dosta smo unapredili i timski rad i učinak bolnice, kao celine, i planiramo da što više predstojećih aktivnosti usmeravamo prema pacijentima. To je nešto što se podrazumeva, ali u praksi baš nije uvek tako, i upravo iz tih razloga to posebno naglašavamo - istakla je dr Kozlovački i svojim sugrađanima poželela srećnu i uspešnu Novu 2015. godinu.