Sećanje na žrtve ''krvavog januara'' 1942. godine

Služenjem pomena i polaganjem venaca na spomenike na Žitnom trgu i Karađorđevom parku u Zrenjaninu danas je obeležena 73. godišnjica od  fašističkih zločina u Banatu, kada su okupatori 9. januara 1942. godine u tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu (danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu streljali 150 rodoljuba. Trideset građana srpske i romske nacionalnosti, zarobljenih u racijama tokom jeseni 1941. godine u nekoliko mesta u Banatu, streljano je u Zrenjaninu, u dvorištu sudskog zatvora i potom obešeno na Žitnom trgu.
 
 
Istog dana Hortijevi fašisti počeli su masovno hapšenje i ubijanje Srba u Bačkoj, uz desnu obalu Tise. Šezdeset Srba streljano je u okolini Žablja - Đurđevu, Šajkašu i Gospođincima.
 
Ovi tragični događaji, poznati kao "krvavi januar", usledili su nakon pravoslavnog Božića, na dan Svetog prvomučenika – arhiđakona Stefana, u znak odmazde prema akcijama antifašista u našem gradu i okolini nakon aprilske okupacije, 1941. godine. 
 
   
 
Vence su na spomenik na Žitnom trgu položili predstavnici Grada Zrenjanina, Gradskog odbora Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata i mesnog odbora SUBNOR Elemir, a pomen je služio sveštenik Srpske pravoslavne crkve Slobodan Čestić. Prisutnima se prigodnim rečima obratio predsednik Gradskog odbora SUBNOR Zrenjanin Nedeljko Papić.
 
   
 
Ispred Grada Zrenjanina venac na spomenik položili su gradonačelnik Čedomir Janjić, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i zamenik predsednika Skupštine grada Ljubomir Stanisavljev. Pomenu su prisustvovali i pomoćnici gradonačelnika David Dimkić i Duško Radišić, sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić, kao i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak, koji je, s bratom Darkom, odao poštu dedi, jednom od stradalih 9. januara 1942. godine.   
 
   
 
Gradonačelnik Čedomir Janjić naglasio je značaj podsećanja na ovaj i druge datume iz perioda antifašističke borbe, ali i drugih važnih datuma iz istorije grada. 
- Danas je hrišćanski praznik, ali i dan kada se podsećamo predaka, naših tadašnjih Petrovgrađana koji su platili danak tom ludilu u Drugom svetskom ratu. Nažalost, mnogo ljudi je izginulo i u ovom gradu i ova lokalna administracija se trudi da obeleži sve značajne datume iz njegove istorije i da podseti na sve značajne ljude, a naročito na naše pretke koji su dali život za slobodu i našeg grada i ove zemlje – poručio je gradonačelnik Janjić.