Grad dobija najnoviju opremu za vanredne situacije vrednu pola miliona evra

Najnovija oprema za vanredne situacije isporučena je danas gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću. Oprema je nabavljena kroz projekat „Zajedničko upravljanje rizikom od poplave“ IPA prekogranične saradnje Rumunija - Republika Srbija. Ukupna vrednost ove opreme dizajnirane za brze i kvalitativne hitne akcije je 500.000 evra.

 

 

Vodeći partner je Regionalna agencija za socijalno-ekonomski razvoj „Banat“, a partner je Intermunicipal Razvojna agencija za upravljanje u hitnim situacijama - ADIVEST iz Temišvara. Ukupna vrednost projekta je 828.000,00 evra. Potpuno su ga podržali Grad Zrenjanin i Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

 

 

Kako kaže direktorka RCR Banat, Irena Živković, cilj projekta je unapređenje sigurnosti stanovništva Banata u prekograničnom regionu između Rumunije i Srbije, odnosno razvoj prekograničnog sistema za sprečavanje i upravljanje poplavama, uključujući nadogradnju. lokalnih samouprava u regionu Banata i Tamiša. Kako kaže, projekat je započeo u aprilu i biće gotov do kraja godine, a uključuje i kupovinu vozila i opreme, ali i hitne obuke.

 

 

- Do sada su isporučena 4 terenska vozila, a ova oprema koja se danas isporučuje uključuje 2 multifunkcionalna vozila za hitne slučajeve, 3 kombinovana bagera, 6 motornih čamaca za spašavanje, 4 mobilna agregata, 6 mobilnih pumpi, 10 pumpi za mulj kanalizacije, 1400 m usisnih cevi , 50 šatora, kao i 80 kompleta lične opreme - objasnila je gđa Živković.

 

 

Gradonačelnik Čedomir Janjić kaže da ova vredna savremena oprema čini Zrenjanin i region Banata u najbolje opremljenim regionom u Srbiji u pogledu upravljanja vanrednim situacijama, ali da će se koristiti i u druge svrhe.

 

 

- Učinili smo mnogo u vezi sa unapređivanjem rada našeg Odeljenja za vanredne situacije, a mi ćemo takođe uspostaviti jedinicu civilne zaštite. Oprema će se koristiti za preventivne akcije, pre svega, bageri koji će biti na raspolaganju komunalnim službama. Svakako ćemo sarađivati sa drugim opštinama našeg okruga, ova oprema će nam omogućiti brzo i efikasno upravljanje vanrednim situacijama - rekao je gradonačelnik.

 

 

Oprema će se čuvati u posebnom skladištu, a za njeno skladištenje i održavanje biće zadužena Gradska uprava.- dodao je Janjić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/3928/Oprema_VanredneSituacije_3.jpg