Град добија најновију опрему за ванредне ситуације вредну пола милиона евра

Најновија опрема за ванредне ситуације испоручена је данас градоначелнику Зрењанина Чедомиру Јањићу. Опрема је набављена кроз пројекат „Заједничко управљање ризиком од поплаве“ ИПА прекограничне сарадње Румунија - Република Србија. Укупна вредност ове опреме дизајниране за брзе и квалитативне хитне акције је 500.000 евра.

 

 

Водећи партнер је Регионална агенција за социјално-економски развој „Банат“, а партнер је Интермуниципал Развојна агенција за управљање у хитним ситуацијама - АДИВЕСТ из Темишвара. Укупна вредност пројекта је 828.000,00 евра. Потпуно су га подржали Град Зрењанин и Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова.

 

 

Како каже директорка РЦР Банат, Ирена Живковић, циљ пројекта је унапређење сигурности становништва Баната у прекограничном региону између Румуније и Србије, односно развој прекограничног система за спречавање и управљање поплавама, укључујући надоградњу. локалних самоуправа у региону Баната и Тамиша. Како каже, пројекат је започео у априлу и биће готов до краја године, а укључује и куповину возила и опреме, али и хитне обуке.

 

 

- До сада су испоручена 4 теренска возила, а ова опрема која се данас испоручује укључује 2 мултифункционална возила за хитне случајеве, 3 комбинована багера, 6 моторних чамаца за спашавање, 4 мобилна агрегата, 6 мобилних пумпи, 10 пумпи за муљ канализације, 1400 м усисних цеви , 50 шатора, као и 80 комплета личне опреме - објаснила је гђа Живковић.

 

 

Градоначелник Чедомир Јањић каже да ова вредна савремена опрема чини Зрењанин и регион Баната у најбоље опремљеним регионом у Србији у погледу управљања ванредним ситуацијама, али да ће се користити и у друге сврхе.

 

 

- Учинили смо много у вези са унапређивањем рада нашег Одељења за ванредне ситуације, а ми ћемо такође успоставити јединицу цивилне заштите. Опрема ће се користити за превентивне акције, пре свега, багери који ће бити на располагању комуналним службама. Свакако ћемо сарађивати са другим општинама нашег округа, ова опрема ће нам омогућити брзо и ефикасно управљање ванредним ситуацијама - рекао је градоначелник.

 

 

Опрема ће се чувати у посебном складишту, а за њено складиштење и одржавање биће задужена Градска управа.- додао је Јањић.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/3928/Oprema_VanredneSituacije_3.jpg