Autoslalom trka ''Nagrada Banata'' vožena na stazi u Zrenjaninu

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić simbolično je zastavicom označio start autoslalom trke „Nagrada Banata“, na stazi u industrijskoj zoni „Bagljaš - Elemir“ u Zrenjaninu, još jednog atraktivnog sportskog takmičenja koje je po prvi put održano u našem gradu. Uz učešće 28 vozača, koji su se borili za bodove u Nacionalnom i Otvorenom šampionatu Srbije u devet klasa, trka se odvijala na delu obilaznice oko Zrenjanina i sa startom na kraju Železničke ulice, a dužina staze iznosila je 2.180 metara. Održane su tri vožnje, od kojih su se bodovali rezultati iz najbolje dve, a vozači su imali i dve trening vožnje, koje su takođe bile atraktivne za gledaoce duž staze.
 
  
 
 
 
Organizator ovog autoslalom takmičenja pod nazivom “Nagrada Banata - Autoslalom Zrenjanin” je Automobilsko sportsko udruženje „Racing Tribe“ iz Beograda, uz pokroviteljstvo Grada Zrenjanina i saradnju sa nGage Racing-om i AMK „Petrovgrad“. Kako je objasnio Staniša Lazarac, predsednik Sportskog auto i karting saveza Srbije, u pitanju je prva trka nacionalnog šampionata u disciplini slalom.
„Predstoji nam četiri ili pet takmičenja do kraja sezone, koja traje do oktobra. U ovoj i ostalim disciplinama organizujemo tokom godine preko 50 takmičenja, u auto i karting sportu, a posebno mi je drago što nam je Grad Zrenjanin pomogao na ovakav način i doprineo da se ovde danas održi trka. Namera nam je da ova trka sledeće godine preraste u međunarodno takmičenje, jer Zrenjanin, s ovakvim pristupom, to i zaslužuje“, istakao je Lazarac.
 
 
 
 
Uroš Simić, predsednik ASU „Racing Tribe“, takođe se zahvalio Gradu Zrenjaninu na podršci i prepoznavanju potencijala kakve može imati jedna ovakva manifestacija. 
„Staza je pripremljena po svim standardima propisanim od strane našeg granskog saveza SAKSS i Svetske automobilske federacije, a saradnja s Gradom Zrenjaninom je bila izvanredna i drago nam je da smo naišli na veliku podršku i razumevanje s te strane za jedan ovakav projekat“, kazao je Simić.
 
 
 
 
Svečana dodela priznanja upriličena je u popodnevnim časovima na Trgu slobode, ispred Gradske kuće, a najuspešnijim vozačima čestitke je uputio i priznanja dodelio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Simo Salapura. Ovim je takmičenje i zvanično završeno. 
 
Autoslalom je, inače, relativno nova automobilska takmičarska disciplina koja doživljava veliku ekspanziju u Evropi. Svetska automobilska federacija (FIA) autoslalom prepoznaje kao disciplinu jednake važnosti kao i reli, kružne i brdske trke. Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) već četvrtu godinu organizuje nacionalni šampionat u autoslalomu.
 
 
 
Najveća prednost ove discipline u poređenju sa drugim je to što autoslalom pruža priliku svakome da, bez obzira na znanje i vozilo, učestvuje u šampionatu i trka se sa drugima. Pruža uzbuđenje trkanja uz najviši nivo bezbednosti. Na autoslalomu može da učestvuje svako ko ima vozačku dozvolu i bilo kakav auto.