Pokrajinski sekretar Ivanišević i gradonačelnik Salapura u poseti “O&M Inženjering Grupi” - primer uzorne zrenjaninske kompanije s konstantnim razvojem

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam dr Nenad Ivanišević i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, sa saradnicima, posetili su danas proizvodne pogone kompanije “O&M Inženjering Grupa”, koja posluje u industrijskoj zoni „Jugoistok – Ečka“ u Zrenjaninu. Neposredan povod za posetu bila je odluka Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam da toj kompaniji dodeli tri miliona dinara na osnovu Javnog konkursa za dodelu bespovratnih sredstava mikro i malim privrednim društvima i preduzetnicima i ta sredstva “O&M Inženjering Grupa” iskoristila je za nabavku proizvodne opreme u novoizgrađenoj hali. 
 
 
 
Kompanija je osnovana 2006. godine u Zrenjaninu sa desetak zaposlenih radnika i jedna je od prvih koja je počela s radom u zoni „Jugoistok – Ečka“, 2009. godine, na površini od 6.500 kvadratnih metara. Ove godine završila je gradnju nove proizvodne hale površine 1.200 kvadrata i zapošljava oko 120 radnika. Osnivač i vlasnik kompanije je Mirko Ugrenović. U  ovom trenutku je vodeća srpska kompanija u projektovanju, proizvodnji, montaži, puštanju u rad i održavanju procesne opreme u industriji hrane za ljude i životinje, veštačkog đubriva, hemijskoj industriji, industriji građevinskog materijala, skladištenja sirovina i obnovljivih izvora energije, peletiranju drveta i agro peleta, silosno skladišnih kapaciteta… 
 
Iz njihovih inženjersko-proizvodnih kapaciteta u Zrenjaninu permanentno izlaze tehnička rešenja kako za kompletne fabričke sisteme, tako i za pojedine delove sistema, proizvodnih linija i opreme po sistemu ključ u ruke.
 
 
 
Direktor kompanije Mirko Ugrenović zahvalio se na pomoći Pokrajinskom sekretarijatu za privredu i turizam, kao i lokalnoj samoupravi, na dobroj saradnji i razumevanju za potrebe privrednika i ulagača u novim zrenjaninskim industrijskim zonama. 
- Mogu slobodno reći da su ova sredstva došla u pravom trenutku. Ove godine smo investirali u novi proizvodni pogon i opremili ga potpuno automatskim mašinama koje smo do sada imali, ali smo ih proširili sa kapacitetima krajem prošle godine - robot za zavarivanje, najsavremeniji koji u ovom trenutku postoji u svetu je došao uz pomoć ovih sredstava. Nećemo zaostajati ni za jednom svetskom kompanijom koja proizvodi ovakvu ili sličnu opremu, rekao je Ugrenović i naveo neke od aktuelnih poslovnih investicija. 
- Dokaz toga jeste naš izlazak na afričko tržište, uz ovaj deo koji radimo u Evropi, a takođe, marta ove godine potpisan je ugovor i za Severnu Ameriku, u Severnoj Karolini, reč je o jednom ozbiljnom projektu sa fabrikom hrane za kućne ljubimce „Pet fud“. Kada govorimo o kadrovima, uspeli smo da zadržimo ono što imali od kadra, ponašamo se kao veliki evropski fudbalski klubovi, odnosno cenimo i stimulišemo rad svojih kadrova, kako pomoćnih, tako i kvalifikovanih radnika, pre svega inženjera i kvalitetne radne snage. Od nas se retko odlazi, trudimo se da zadržimo radnu snagu i za sada uspevamo da se održimo - navodi Ugrenović.
 
 
 
O značaju i podršci firmi i na koji način još lokalna samouprava može da pomogne, govorio je gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura.
- Slika razvoja kompanije “O&M Inženjering” je zapravo slika razvoja našeg grada, da je porodična kompanija koja je počela pre 15 godina postala značajna u svetu i da od jednog regionalnog, lokalnog proizvođača, sada dolazimo u situaciju da oni svoje proizvode plasiraju i na evropsko tržište, Sjedinjenih Američkih Država, ali i na afričko tržište. Veoma značajna činjenica je da ovde imamo preko 120 zaposlenih radnika, uglavnom su to Zrenjaninci i mi kao lokalna samouprava činimo sve što možemo kako bi pružili podršku našim investitorima koji se ovde razvijaju. Pre 15 godina ova industrijska zona nije bila ovako popunjena, a sada imamo stalnu potrebu i stalnu tražnju novih investitora za parcelama u njoj. Takav je slučaj i sa ovom kompanijom koja je ove godine proširila kapacitete, a dodatni privredni zamah u razvoju našeg grada je dolazak kompanije “Linglong,” kao i gradnja auto-puta, što će umnogome olakšati funkcionisanje svih investitora koji funkcionišu u ovoj industrijskoj zoni, rekao je gradonačelnik Salapura i izrazio zahvalnost Pokrajinskom sekretarijatu i Pokrajinskoj Vladi koji pružaju podršku, i smatra da zajedničkom podrškom i Vlade Republike Srbije, kao i lokalne samouprave može se pomoći investitorima koji žele da investiraju, ne samo u grad Zrenjanin, već i na teritoriji čitave države.
 
 
 
- Preko 200 subjekata na prethodnom konkursu Pokrajinskog sekretarijata je dobilo sredstva, ali ono što je možda važnije je to da smo uspeli da sačuvamo preko četiri ipo hiljade radnih mesta na teritoriji AP Vojvodine i na osnovu tog konkursa planiramo da otvorimo još 500 novih - rekao je pokrajinski sekretar Nenad Ivanišević i dodao da će se potruditi da poseti što veći broj aplikanata i lično se uveri na koji način se koriste dodeljena sredstva.  
- Podsetiću da je budžet sekretarijata u odnosu na prošlu godinu uvećan preko 60% i to je velika obaveza, poverenje koje je dato meni kao sekretaru i nama saradnicima u sekretarijatu, i zato hoću da obiđemo što veći broj lokalnih samouprava i da porazgovaramo sa privrednicima i da vidimo gde možemo da pomognemo da konkursi budu brži i jednostavniji, a isto tako da sa predstavnicima lokalnih samouprava vidimo šta je to što još možemo pomoći - rekao je pokrajinski sekretar Ivanišević i najavio da će u narednih mesec dana doći opet u Zrenjanin da razgovara sa gradonačelnikom i njegovim saradnicima, na temu turizma, jer je to grana koja se brzo razvija i da na teritoriji AP Vojvodini ima povećanje od 40 odsto noćenja domaćih turista i da se očekuju dolasci stranih gostiju, kao i da je ideja da u sredstvima koja se očekuju u narednom periodu poseban akcenat bude na razvoju turizma u lokalnim samoupravama.
 
 
 
Privredni razvoj grada Zrenjanina i dolazak velikih kompanija Ivanišević ocenjuje kao ispravnu politiku Vlade Republike Srbije, uz podršku Pokrajinske Vlade, kao i pravim izborom ljudi na čelima lokalnim samouprava, jer uvek zavisi kako će odreagovati lokalna samoprava.
- Zrenjanin je odličan primer kako reaguje lokalna samouprava, ali, naravno uz podršku republičke Vlade. Očekivanja od auto-puta jesu velika i njegovom izgradnjom će se ubrzati transport i privreda. Zrenjanin jeste primer kako treba da radi jedna lokalna samouprava, sa jedinstvenim ciljem privlačenja investitora, a krajni cilj je zapošljavanje ljudi, zaključio je Ivanišević.
 
“O&M Inženjering Grupa” sarađuje sa zrenjaninskom firmom „Tehnogradnja” i italijanskom „Tehnostrukture”. Izašli su i van granica Srbije i uspešno posluju sa holandskim, nemačkim i italijanskim firmama. Posebno ističu holandsku firmu CPM (Si-Pi-Em) u oblasti agrara i obnovljivih izvora energije, peletiranja, mlevenja kako stočne hrane, hrane za ljudsku ishranu, tako i u proizvodnji drvenog peleta. Posluju i sa vodećim kompanijama u Srbiji u oblasti agrara - kompanijama “Matijević”, “Delta Agrar”, “Danubius”, “MK Komerc”, za koje su realizovali različite projekte.
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6161/OM_Inzenjering_poseta_0.jpg