Izložbom u Narodnom muzeju i koncertom ansambla “Stanislav Binički” završeno obeležavanje Praznika grada Zrenjanina

U Salonu Narodnog muzeja svečano je juče, kao deo programa obeležavanja Praznika grada Zrenjanina, otvorena izložba “Deca u Velikom ratu 1914-1918. godine”. Ova izložba realizovana je 2015. na inicijativu Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda, a zahvaljujući pomoći Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Arhiva Srbije, Vojnog muzeja, Radio televizije Srbije, Pedagoškog muzeja, Arhiva Srpske Pravoslavne crkve, Istorijskog arhiva Beograda i Istorijskog arhiva Vranje. Autori su Nada Petrović, Predrag Pavlović i Vidoje Golubović. Nadležni kustos u zrenjaninskom Muzeju je Vladislava Ignjatov, viši kustos, istoričar.  
 
 
 
 
Postavka predstavlja potresno svedočanstvo da u ratnim sukobima niko nije bio pošteđen. Sastoji se iz uvodnog dela i celina posvećenih stradanju srpske dece 1914. i 1915. godine, deci dobrovoljcima u srpskoj vojsci, albanskoj golgoti i stradanju dece u Srbiji pod okupacijom 1915-1918. godine.
 
Izložbu je otvorio zamenik gradonačelnika Zrenjanina Saša Santovac, istakavši da su ovakve, tematske izložbe prilika da se naši sugrađani upoznaju s različtim segmentima Prvog svetskog rata, u kom je stradala trećina stanovništva tadašnje Srbije. U nekim ranijim vremenima, napomenuo je, o svim tim događajima i učesnicima u njima se malo toga moglo saznati, jer slične izložbe nisu ni organizovane.
 
 
 

- Naši preci dali su u tom ratu ono što je najvrednije - život, za slobodu. Ono što je donosio rat možemo danas da vidimo u našem Narodnom muzeju, gde svaka od ovih postavki, svaka od ovih fotografija govori više od bilo kojih reči. Deca, nažalost, nisu bila pošteđena ratnih strahota i tragedije koja je zadesila naš narod u tom periodu istorije. Pouke koje možemo iz svega toga izvući jesu da moramo imati snažnu državu i snažnu vojsku, ali i da na sve načine treba da izbegnemo ratne sukobe i ono što ratovi sobom donose. Zahvaljujem se organizatorima na ovoj izložbi i pozivam naše sugrađane da je posete u narednim danima - rekao je zamenik gradonačelnika Santovac.
 
Izložba će, u Salonu Narodnog muzeja, biti otvorena do narednog četvrtka, 25. novembra.     
 
 
 
 
Praznik grada Zrenjanina uveličao je i Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički”, sinoćnim nastupom u Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”. Pod dirigentskom palicom Katarine Božić, koja je nastupila i kao solista, publici se orkestar i mešoviti hor “Biničkog” predstavio odabranim repertoarom tradicionalnih i popularnih srpskih pesama iz različitog perioda. Nije izostao ni “Marš na Drinu”, proslavljeno delo autora čije ime ansambl nosi, a zapažene su bile i solističke numere članova hora. 
 
 
 
 
Naš čuveni kompozitor, nastavnik i utemeljivač vojne muzike Stanislav Binički, osnovao je 26. septembra 1899. godine, Prvi Beogradski vojni orkestar, čiju tradiciju kroz tri veka čuva Umetnički ansambl MO „Stanislav Binički”. Publiku u Zrenjaninu, među kojom su bili i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pozdravio je načelnik ansambla, major Nikola Živković, a zahvaljujući dobroj saradnji s garnizonom Vojske Srbije u Zrenjaninu i Gradom Zrenjaninom, “Stanislav Binički” održao je u našem gradu do sada više zapaženih koncerata. 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6295/izlozba_i_koncert_dan_grada_2021_0.jpg