Ozelenjavanje i pejsažno uređenje javnih površina na Bagljašu: gradonačelnik u obilasku završnih radova, uz najavu novih aktivnosti

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura, zajedno sa svojim saradnicima, predstavnicima JKP “Čistoća i zelenilo”, predstavnicima mesnih zajednica sa “Bagljaša”, kao i poslanicima Skupštine AP Vojvodine, članovima “Zelene parlamentarne grupe” i skupštinskog Odbora za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, posetio je danas najveće zrenjaninsko naselje, gde su u toku završni radovi na ozelenjavanju i pejsažnom uređenju javnih površina u jednom njegovom delu.
 
U okviru projekta koji Grad Zrenjanin realizuje u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, zasađeno je 95 stabala platana duž Bulevara Veljka Vlahovića, a nov drvored formiran je i uz ulicu koja vodi ka tržnom centru BIG. Uređuje se i prostor između kružnog toka na Bulevaru Veljka Vlahovića, Ulice Bogdana Teodosina i pomenute ulice. Uz javorolisni platan, zasađena su i stabla crvene japanske trešnje, potom mukinje, kedra i lalinog drveta. 
 
 
 
 
Sve te aktivnosti, koje na terenu realizuje JKP “Čistoća i zelenilo”, imaju za cilj poboljšanje estetske slike naselja “Bagljaš”, unapređenje kvaliteta životne sredine i ekoloških uslova u gradu Zrenjaninu. Gradonačelnik Simo Salapura podsetio je na aktivnosti realizovane u parku “Putnikovo” i najavio još jednu veliku akciju u okviru ovog projekta ozelenjavanja grada, vrednog 16 miliona dinara.
- Želimo što više da ozelenimo naš grad i ove godine u tu svrhu su obezbeđena značajna sredstva, a lokacija na kojoj smo danas deo je jednog većeg, idejnog rešenja za park na Bagljašu i probaćemo da oživimo ideju iz nekog ranijeg perioda da ovde bude “Park beba” i da se za svaku novorođenu bebu na teritoriji grada Zrenjanina zasadi jedna sadnica. Nastavićemo da uređujemo i pešačke staze duž bulevara, a ovaj projekat ozelenjavanja nastavljamo već naredne nedelje i najavljujemo početak radova na pejsažnom uređenju obala Begeja, od “Žutog” do pešačkog mosta. Drago nam je što su danas sa nama i predstavnici “Zelene parlamentarne grupe” u Skupštini AP Vojvodine, kao i predsednik skupštinskog odbora, i ja im se zahvaljujem što su došli da podrže ovu akciju i naša nastojanja da Zrenjanin bude zeleniji grad - izjavio je gradonačelnik nakon obilaska radova na Bagljašu.
 
 
 
 
Zrenjanin je danas posetila i predsednica “Zelene parlamentarne grupe” u Skupštini APV, Stanislava Hrnjak, koja je rekla da tu mrežu čine 73 poslanika, sa zadatkom da nastave ono što su radili njihovi prethodnici.
- Imamo u planu da okupimo sve predstavnike lokalnih samouprava, pre svega na teritoriji Vojvodine, jer su nam primeri dobre prakse veoma važni, kao i posvećenost ovoj temi, koja je često nepravedno zapostavljena - naglasila je Hrnjak i dodala da građani često nemaju dovoljno informacija, nit svest o tome koliko je važna životna sredina i njena zaštita.
- Čestitam građanima Zrenjanina na ovako lepom ambijentu i kvalitetnom projektu. Naš zadatak je da se u perspektivi i okupimo oko toga, a Zrenjanin će svakako biti među lokalnim samoupravama koje će govoriti u prilog tome koje su ideje i projekti zastupljeni na teritoriji srednjeg Banata. Verujem da će to biti neki “vetar u leđa” za realizaciju novih ekoloških programa i ideja - kazala je predsednica “Zelene parlamentarne grupe” u Skupštini APV.
 
Ljubodrag Miščević, predsednik Odbora Skupštine AP Vojvodine za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, istakao je da je u Zrenjaninu u ekspanziji ekonomski aspekt, ali i onaj koji se tiče svesti o zaštiti životne sredine.
- Iznenadilo me je i to što su ovde zasađena neka stabla koja su specifična i ne toliko zastupljena u ovim delovima naše zemlje, poput lalinog drveta ili kedra. Najvažnije je da je povećana svest svih nas, kada je u pitanju zaštita životne sredine, i mogu da čestitam lokalnoj samoupravi u Zrenjaninu, gradonačelniku i njegovom timu, na dobrom pristupu toj oblasti i realizovanim idejama - naglasio je Miščević.
 
 
 
 
Pokrajinski poslanik iz Zrenjanina Darko Bađok, takođe član “Zelene parlamentarne grupe” i Odbora Skupštine APV za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine, kaže da realizacija ovakvih projekata zahteva određeno vreme, nekad i po nekoliko godina, kako bi se oni adekvatno pripremili u idejnom i tehničkom smislu.
- Ono čemu smo svedoci ovih dana, od radova u parku “Putnikovo”, preko Bagljaša i uređenja obala Begeja, to su projekti koji su finansirani iz sredstava grada i Ministarstva za zaštitu životne sredine, ali građani treba da znaju da su pripremljeni i brojni drugi projekti kojima će grad konkurisati početkom sledeće godine za nova sredstva. Građani Zrenjanina mogu očekivati bar ovoliko novih aktivnosti koliko ih ima sada, ako ne i više, ja se iskreno nadam da će tako i biti. Otvoreni su i drugi fondovi, ne samo republički i preduzeće “Čistoća i zelenilo” priprema se, zajedno sa Gradom Zrenjaninom, za učešće na konkursima, kako bi naš grad zaista dobio taj epitet - “Zeleni Zrenjanin” - naveo je Bađok.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6297/bagljas_park_0.jpg