Otvorena specifična izložba: "Merak mi je..." - Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin

Skupština
U Salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja sinoć je svečano otvorena izložba pod nazivom „Merak mi je...“ - Hedonizam u delima iz Zbirke likovne umetnosti Narodnog muzeja Zrenjanin. Na otvaranju su govorili Siniša Onjin, direktor Narodnog muzeja Zrenjanin, autorka postavke Olivera Skoko, viši kustos - istoričar umetnosti i Dragan Đorđević, predsednik Asocijacije autentičnih hedonista iz Beograda. 
 
 
 
Izložbu je svečano otvorio Čedomir Janjić, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, istakavši da se, u nizu brojnih različitih izložbi koje vrlo uspešno priređuje Narodni muzej, ova nekako izdvaja po tematici i izuzetno dobro odslikava nešto što je specifično za ovu sredinu.
“Možda i neka prva asocijacija na Banaćane, bilo da su takvi rodom ili da ovde žive, jeste ta otvorenost, to veselje, dobro raspoloženje, igra, pesma, jednom rečju taj hedonizam i to je u delima naših umetnika često prisutno. Zanimljivo je na jednom mestu videti čak 30 slika i crteža s takvom tematikom, a posebno je značajno što se radi o delima koja pripadaju našem muzeju i njegovoj zbirci likovne umetnosti”, kazao je Janjić i dodao da kafanski prizori na platnima, muzičari, trenuci odmora, svedoče i o našoj prošlosti i imaju na ovim radovima i kulturološku i istorijsku vrednost. 
“Posebno je u tom smislu vredan crtež velikog Uroša Predića i njegovo banatsko kolo u centru Orlovata”, naglasio je Čedomir Janjić. 
 
 
 
Otvaranje su, muzičkim programom, upotpunili Anđela Švarc i ansambl “Švarc i prijatelji”.
 
Na izložbi i u pratećem katalogu, u kontekstu hedonizma, razmatrano je 30 slika i crteža koji asociraju na zadovoljstvo i čija tema su kafana, piće, hrana, muzika, igra, odmor u kući ili u prirodi... Izložba je otvorena na dan rođenja slikara Stevana Aleksića, autora čuvene žanr-kompozicije „Veseli Banaćani“ koja se motivom, ali još više atmosferom, nametnula kao centralna slika postavke. Osim ove monumentalne kompozicije koja prikazuje odlomak svakodnevice u jednoj kafani, izdvojeno je još nekoliko radova koji kafanski prostor nagoveštavaju u samom naslovu, ili sadržajem navode da pomislimo da je u pitanju sličan ambijent. 
 
 
 
Uz piće, neizostavna obeležja kafanskog prizora su muzika i igra, pa su se na izložbi našli i „Duet” mađarskog autora Ištvana Senjija, „Svirač” i „Orkestar” Vladislava Vukova, ali i crtež Uroša Predića na kojem slikar predstavlja „Banatsko kolo” kakvo se zaigralo ne u kafani, već na trgu u njegovom rodnom Orlovatu. Uživanje u hrani prikazuju dve slikarke savremenice – Zora Petrović i Friderika Bende, koje ženskim figurama u ruke stavljaju voće iz kojeg izbija sva slast života („Bogatstvo”, „Devojčice sa grožđem”). Ovakve scene uvode u predstave hedonizma u prirodi, bilo da je to pored vode („Kupačice”, „Mali kupači”, „Susret jedrilica”, „Pecaroši”) ili pod okriljem drveća („Društvo u parku”, „Odmor u parku”, „Letnja bašta”).
 
Izložba će trajati do 15. marta 2022. godine i imaće raznovrstan prateći program: od stručnih vođenja, radionica, koncerata, do promocija i predavanja na kojima će učesnici pokušati da iz različitih aspekata sagledaju fenomen hedonizma.
 
 
 
Autor izložbe i kataloga je viši kustos-istoričar umetnosti Olivera Skoko. Realizaciju izložbe su omogućili Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Grad Zrenjanin. Projekat su pomogli kompanija “Gomeks”, Asocijacija autentičnih hedonista, Color Media Communications, Muzička škola „Josif Marinković“ Zrenjanin i Gradska kafana „Stara zanatlija“.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6349/Otvaranje_izlozbe_Merak_mi_je_0.jpg