Udruženje “Odloži i pomozi”, uz pomoć gradskih službi i VPD “Srednji Banat,” očistilo zagađen kanal uz pijacu i recikliralo otpad

Humanitarno udruženje “Odloži i pomozi”, u saradnji s Gradom Zrenjaninom, javnim komunalnim preduzećima, VPD “Srednji Banat” i volonterima, juče je završilo ekološku akciju čišćenja kanala uz deo centralne pijace namenjen prodaji polovne robe (”buvljak”). Taj kanal predstavlja jedan od otvorenih rukavaca nekadašnjeg toka Begeja, pre njegovog uliva u gradsku kanalizacionu mrežu, a zbog nesavesnog odlaganja otpada predstavlja dugogodišnji problem i potencijalni izvor zaraze.
 
 
 
 
Zahvaljujući angažovanju ljudstva i mehanizacije Vodoprivrednog privrednog društva “Srednji Banat”, JKP “Čistoća i zelenilo”, JKP “Vodovod i kanalizacija”, JKP “Pijace i parkinzi”, i uz podršku Grada Zrenjanina, kanal je očišćen u celoj dužini i tom prilikom deponovano je deset kamiona otpada. Završetku akcije juče su prisustvovali predstavnici svih preduzeća, koji su uputili apel korisnicima i posetiocima centralne pijace da brinu o životnom okruženju i ne ostavljaju otpad na površinama i mestima koja za to nisu predviđena.    
 
Pokretač akcije, ispred udruženja “Odloži i pomozi”, Tijana Mijović rekla je da je suština akcije bila prikupljanje reciklažnog otpada, čiji se prihod od reciklaže usmerava u humanitarne svrhe Kosovu i Metohiji.
- Akcija je imala još jedan cilj, a to je da udružimo javna komunalna preduzeća i preduzeće “Srednji Banat”, kako bi rešili dugogodišnji problem zagađenja ovog kanala. Čišćenje je trajalo dva dana, a naša akcija mesec ipo, tokom koje su dolazili volonteri i skupljali reciklažni otpad. Zadovoljna sam odzivom, a posebno činjenicom da su se najviše javljali i učestvovali srednjoškolci - istakla je Mijović.  
 
 
 
 
Nemanja Milinković, vršilac dužnosti direktora JKP “Čistoća i zelenilo”, zahvalio se aktivistima udruženja “Odloži i pomozi” u ime Grada Zrenjanina i u ime svog preduzeća na gestu i želji da se očisti deo našeg grada, dok je Branislav Dobrijević, rukovodilac odeljenja pijaca u JKP “Pijace i parkinzi”, rekao da je zagađenje ovog kanala predstavljalo problem, kako za pijačnu upravu i korisnike njihovih usluga, tako i za sugrađane koji žive na ovoj teritoriji.
- Odazvali smo se pozivu udruženja “Odloži i pomozi” i uključili se u rešavanje ovog problema. Urađen je dobar posao i načinjen još jedan korak ka daljem uređenju i proširenju prostora centralne pijace, na čemu radimo zajedno sa lokalnom samoupravom i Ministarstvom za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Konkurisaćemo za dobijanje sredstava za tu namenu, jer nam je želja da površinu koja se sada koristi kao “buvlja pijaca” u narednom periodu asfaltiramo i postavimo nastrešnice - kazao je Dobrijević.
 
 
 
 
Vršilac dužnosti direktora VPD “Srednji Banat” Miloš Radosavljević rekao je da se ovo preduzeće uključilo u akciju zajedno sa gradskim komunalnim preduzećima i angažovanjem svoje mehanizacije pomoglo da se očisti kanal i divlja deponija. 
- Rado smo se odazvali pozivu organizatora za učešće u akciji i uz podršku gradonačelnika i lokalne samouprave mislim da smo vratili lepo lice ovom delu grada, odneto je deset kamiona raznog otpada i ovaj kanal sada pruža sasvim drugačiju sliku. Naše angažovanje je ovde bilo s bagerom i tri kamiona, a nekako se poklopilo da se radovi izvedu baš kada se obeležava Dan zaštite životne sredine - istakao je Radosavljević.       

Slike

  • /uploads/attachment/vest/6591/CISCENJE_KANALA_PIJACA_0.jpg