Okružno vatrogasno takmičenje za juniore i podmladak: negovanje mlađeg sastava za uspešno održanje dobrovoljnih društava 

Gradski vatrogasni savez Zrenjanin organizovao je danas, na terenima Sportskog centra "Ivan Grubački - Guta", okružno vatrogasno takmičenje za juniore i podmladak dobrovoljnih vatrogasnih društava sa teritorije srednjeg Banata. Nastupilo je 15 ekipa, a učesnici su stigli iz DVD Aradac, Belo Blato, Klek, Novo Miloševo, Melenci i Mužlja. Podmladak su činila deca starosti od 6-12 godina, a juniori od 12-16 godina.
 
 
 
 
Takmičenju su prisustvovali pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Rajko Kapelan, predsednik Vatrogasnog saveza Srbije Dragan Ćapin, predsednik Gradskog vatrogasnog saveza Zrenjanin Čedomir Janjić, predstavnici Vatrogasnog saveza Vojvodine, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Policijske uprave i Organizacije Crvenog krsta.
 
Obraćajući se u ime Grada Zrenjanina, gradonačelnika Sima Salapure i u svoje lično ime, pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan istakao je značaj ovakvih takmičenja u pripremi i negovanju mladih naraštaja vatrogasaca, kako bi u budućnosti nasledili starije i nastavili dugu i bogatu tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u našem gradu i okolini. 
 
 
 

"Zrenjanin je među vodećim sredinama u Srbiji, kada je u pitanju ovakav vid organizovanja. U svakom selu postoji i funkcioniše dobrovoljno vatrogasno društvo, a ukupno je u svim jedinicama Gradskog vatrogasnog saveza više od dve hiljade vatrogasaca. Ponosni smo na to, jer njihovo angažovanje predstavlja značajnu pomoć, ne samo prilikom požara, već i u drugim kriznim situacijama i kad god se pojavi neki problem. Drago mi je što vidim ovoliko dece, mladih ljudi, koji će sutra biti dobrovoljni vatrogasci, što nam garantuje da ćemo i u budućnosti imati na koga da se oslonimo, kada to bude potrebno", kazao je Kapelan i poželeo svim učesnicima uspeh na današnjem takmičenju i dobro druženje.    
 
 
 
 
Cilj takmičenja bio je da najmlađi pokažu spretnost, snalažljivost i brojnost, da su snaga na koju se u budućnosti može računati, ali i da se promoviše dobrovoljno vatrogastvo, kao humana i neophodna delatnost. U seoskim sredinama i lokalnim zajednicama, dobrovoljni vatrogasci prvi su "na udaru" u slučaju požara, i takvih intervencija na teritoriji Zrenjanina nekada bude i po 200 tokom godine. Sve to ide u prilog nastojanjima da se Vatrogasnom savezu grada Zrenjanina da značaj kakav zaslužuje, i dodatno ulaže u ljudstvo, vozila, opremu i tehniku, kako bi svoju ulogu opravdao na najbolji način.
 
 
 
 

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7060/OKRUZNO_VATROGASNO_TAKMICENJE_2023_0.jpg