Polaganjem venaca na spomen-obeležja i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu "Toša Jovanović" obeležen je danas Vidovdan

Služenjem pomena, polaganjem venaca na spomen-obeležja pripadnicima vojske, policije i dobrovoljaca, stradalih u ratnim sukobima 1991-1999. godine ispred zgrade nekadašnjeg Komiteta i svečanom akademijom u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ obeležen je danas Vidovdan, dan sećanja na sve one koji su, tokom viševekovne istorije, položili živote za slobodu srpskog naroda i svoje zemlje.
 
 
 
Vence su, ispred Grada Zrenjanina položili gradonačelnik Simo Salapura, zamenik gradonačelnika Saša Santovac i predsednik Skupštine grada Čedomir Janjić, kao i  predstavnici Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Srednjobanatskog upravnog okruga, Policijske uprave Zrenjanin, Veterana posebnih jedinica policije, Saveza udruženja boraca narodnooslobodičkog rata, Udruženja srpskih ratnih veterana, Organizacije rezervnih vojnih starešina Zrenjanin, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina i članovi porodica  poginulih i političkih partija.   
 
 
 
Nakon polaganja venaca usledilo je obraćanje gradonačelnika Sime Salapure, a prisutnima se, u ime organizatora skupa, Udruženja ratnih vojnih invalida grada Zrenjanina, prigodnim rečima obratio i predsednik Jovica Pilipović.
Pomen su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve - Eparhije banatske.
 
 
 

Centralni deo tradicionalne Vidovdanske akademije, koju priređuju Grad Zrenjanin i Organizacija “Svetosavlje” bio je uručenje nagrada za 39 učenika generacije u zrenjaninskim osnovnim i srednjim školama u školskoj 2022/23. godini.
Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik je rekao da Vidovdan jeste simbol našeg stradanja, ali i simbol slobode, otpora tuđinu, viteštva, herojstva, patriotizma.
- Vidovdan je naše vekovno ishodište i putokaz, na koji način treba odgovarati izazovima, kako biti dostojan vremena i istorijskog trenutka u kom se živi i traje. Upravo zato smo danas ovde, i sa vama. Prethodno smo položili vence na spomenik našim junacima, za dužno sećanje na herojsku prošlost i one koji su za otadžbinu dali svoje živote. Sećanje na prošlost jeste nešto što je naša moralna dužnost i obaveza, ali na ovom mestu smo, pre svega, zbog budućnosti. Ovde smo da ukažemo da ste deo te budućnosti upravo vi, koji ste tu čast zaslužili svojim znanjem, radom i isticanjem među drugima. Ovde smo, da vas podržimo u svim vašim planovima i snovima koje imate – poručio je gradonačelnik.
 
 
 
 
Čestitao je učenicima generacije na postignutim uspesima u dosadašnjem školovanju i poželeo im da te uspehe potvrde u srednjoj školi i na fakultetu.
- Želim vam da završite školovanje onako kako planirate, da se školujete u bilo kom gradu, možda i u nekoj drugoj zemlji, ali da se vratite u Zrenjanin, i ovde se ostvarite kao profesionalci u svom poslu, zasnujete porodice i doprinosite razvoju i grada i države Srbije. Na nama je da vam stvorimo što bolje uslove za tako nešto, da naš grad bude što bolje mesto za život i rad, u ambijentu koji će svima moći da obezbedi siguran posao i egzistenciju – rekao je još gradonačelnik Salapura i podsetio na izdvajanja Grada Zrenjanina i pomoć u školovanju.
 
 
 
 
U ime nagrađenih učenika obratili su se Staša Aleksić i Damjan Stanisavljev, a u muzičkom delu Vidovdanske akademije učestvovala je  Anđelina Švarc učenica Muzičke škole.
 
 
 
 
Besedu povodom Vidovdana izrekao je predsednik g.o. Srpskog državotvornog pokreta „Svetozar Miletić“ Milan Zečar, a na značaj obeležavanja Vidovdana ukazao je i predsednik organizacije “Svetosavlje” Dragan Vidaković.
 
Vidaković, koji je takođe čestitao učenicima na postignutim rezultatima, podsetio je i na to da se od 2018. godine nagrađuje i prosvetni radnik, ove godine u kategoriji osnovnih i srednjih škola, a koji se izdvojio svojim rezultatima i radom i koji, kako je naveo, po uverenju Svetosavlja zavređuje da dobije posebno priznanje, upravo na Vidovdanskoj akademiji.
 
 
 

Ove godine, prigodno priznanje i novčana nagrada dodeljeni su Nataši Pavlov Maćoš nastavnici hemije koja radi u pet osnovnih škola  u naseljenim mestima i gradu, kao i Ani Aleksić Štajner profesorki srednje Muzičke škole „Josif Marinković“.
  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7064/VENCI_VIDOVDAN_2023_00.jpg