Dan Banatske brigade Vojske Srbije - održana svečana akademija u kasarni zrenjaninskog garnizona 

Praznik grada Zrenjanina, 17. novembar, obeležava se i proslavlja i u kasarni “Narodni heroj Svetozar Marković Toza”, kao dan Banatske brigade Vojske Srbije. Već nekoliko godina, Grad Zrenjanin i njegov garnizon zajednički slave jedan od najznačajnijih datuma u istoriji grada, dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, a tako je bilo i danas.
 
Jaka kiša omela je izvođenje tehničko-taktičkog zbora, predviđenog da se održi u krugu kasarne, ali je on održan juče, kada su bili prisutni učenici završnih razreda svih srednjih škola sa teritorije Srednjobanatskog okruga. Danas je održana svečana akademija, u prisustvu predstavnika Komande za obuku Vojske Srbije, Banatske brigade, lokalne samouprave, Srednjobanatskog upravnog okruga, civilnih lica na služenju u Vojsci Srbije, kao i predstavnika verskih zajednica, institucija, javnih ustanova i udruženja sa teritorije grada. U ime Grada Zrenjanina prisustvovao je zamenik gradonačelnika Saša Santovac
 
 
 
Banatska brigada, sa sedištem u Zrenjaninu, organizaciono pripada Komandi za obuku Vojske Srbije, u čije je ime svečanosti prisustvovao i pripadnicima Banatske brigade čestitao njihov dan, načelnik štaba komande, pukovnik Milovan Vasić
 
Zamenik gradonačelnika Saša Santovac, uz čestitke pripadnicima Banatske brigade, rekao je da je oslobođenje grada u Prvom svetskom ratu jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj istoriji. Ukazao je da upravo Vojska Srbije, sve njene jedinice i pripadnici, neguju danas i čuvaju tekovine blistavih ratnih pobeda na nizu frontova tokom Prvog svetskog rata.
"Ponosimo se tom našom slavnom istorijom, baš kao što možemo da budemo ponosni i na našu Vojsku Srbije. Ističemo i ovoga puta izuzetnu saradnju između garnizona, Banatske brigade i Grada Zrenjanina. Prisustvo vojske u nekom gradu nije samo strateški važno, već ono govori i o ekonomskom i svakom drugom značaju koji takav grad ima", kazao je, između ostalog, zamenik Santovac.
 
 
 
 
Svim pripadnicima Banatske brigade čestitke je uputio i komandant, potpukovnik Nikola Fatić. Govoreći o aktivnostima te jedinice, istakao je da je stroj ove godine ojačan mlađim potporučnicima, vodnicima i profesionalnim vojnicima. 
"U proteklom periodu, pored stvaranja povoljnijih uslova za život i rad jedinice, realizovali smo više složenih zadataka, neke samostalno, neke uz pomoć naše pretpostavljene komande, ali uvek uz vašu podršku i razumevanje. Banatska brigada nije jedina, ali jeste sigurno u samom vrhu jedinica Vojske Srbije koja se, s ponosom, može pohvaliti saradnjom sa građanima i lokalnim samoupravama. I u narednom periodu očekujemo isti takav, ali i još bolji odnos i saradnju na svim poljima", poručio je potpukovnik Fatić prisutnima na današnjoj svečanosti.
 
 
 
 
Tokom svečanosti uručene su i nagrade zrenjaninskim srednjoškolcima, koji su pokazali najbolje znanje na takmičenju u znanju iz oblasti odbrane, a najuspešniji su bili Saška Vujanov (HPTŠ "Uroš Predić", 3. mesto), Ivan Rakić (Muzička škola "Josif Marinković", 2. mesto) i Ivan  Golušin (Zrenjaninska gimnazija, 1. mesto). 
 
U kulturno-umetničkom delu programa nastupili su Milica Dosković, članica Opere SNP u Novom Sadu, zajedno sa članovima ženskog i dečjeg crkvenog hora "Sveti Arhangel Mihailo", pojac Marko Kačarević, osnivač sastava "Srbski pravoslavni pojci" i učenici Muzičke škole "Josif Marinković", odseka duvačkih instrumenata, pod upravom profesora Branislava Gagića

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7271/DAN_BANATSKE_BRIGADE_2023_0.jpg