Grad Zrenjanin danas obeležava Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu i Praznik grada, nizom prigodnih programa 

Praznik grada Zrenjanina, Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu, obeležava se danas nizom prigodnih programa i ceremonija. U prepodnevnim časovima položeno je cveće na sva spomen-obeležja posvećena ličnostima i događajima iz Prvog svetskog rata, na Trgu slobode organizovana je centralna proslava i upriličena je promocija knjige “Znamenite ličnosti Velikog Bečkereka iz doba oslbođenja i ujedinjenja 1918”, u izdanju Istorijskog arhiva Zrenjanin i Muzeja Vojvodine Novi Sad. U večernjem delu programa, u 18 časova, u Narodnom muzeju, biće otvorena izložba posvećena čuvenom “Gvozdenom puku”, a sat kasnije, u Narodnom pozorištu, održaće se predstava posvećena heroini srpskih oslobodilačkih ratova Milunki Savić
 
 
 
 
Na sto petu godišnjicu od oslobođenja, na Trgu slobode je, osim polaganja venaca od strane više delegacija, služen i pomen oslobodiocima, a nastupio je i reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije. 
 
U ime Grada Zrenjanina venac na spomenik kralju Petru položili su gradonačelnik Simo Salapura i zamenik gradonačelnika Saša Santovac. Vence su položili i predstavnici Srednjebanatskog upravnog okruga, Banatske brigade i granizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, Saveza udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Odbora za obnovu spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Organizacije “Svetosavlje”, Udruženja “Petrovgrad”, SUBNOR-a, Udruženja članova i prijatelja Matice Srpske i Srpskog državotvornog pokreta “Svetozar Miletić”, kao i predstavnici gradskih odbora Srpske napredne stranke i Nove demokratske stranke Srbije. 
 
 
 
 
Venci su položeni i na spomen-kosturnicu srpskim i ruskim ratnicima na Gradnuličkom groblju, na spomen-ploču posvećenu pukovniku Dragutinu Ristiću - brigadiru, komandantu Drugog pešadijskog puka “Knjaz Mihajlo”, poznatog kao “Gvozdeni puk”, vojne jedinice srpske vojske koja je 17. novembra 1918. godine oslobodila tadašnji Veliki Bečkerek, zatim na spomen-bistu Vojvodi Bojoviću i na spomen-ploču posvećenu srpskim dobrovoljcima iz Prvog svetskog rata, pored glavnog ulaza u hram Uspenja Presvete Bogorodice. U ime Grada Zrenjanina, venac su na spomen-kosturnicu na Gradnuličkom groblju položili član Gradskog veća Radovan Višekruna, odbornik Skupštine grada i predsednik Saveta MZ “Gradnulica” Siniša Vukić i direktorka Centra za socijalni rad Olivera Lisica. Na spomen-ploču brigadiru Ristiću venac su položili pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan, zamenica načelnika Gradske uprave Aleksandra Odavić Mak i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Jelena Dragić
 
 
 
 
Poštu Vojvodi Petru Bojoviću, ispred spomen-biste na Žitnom trgu, odali su načelnik Gradske uprave Nenad Domjeskov i pomoćnica gradonačelnika Snežana Vučurević, dok su u porti Uspenskog hrama venac na spomen-ploču položili pomoćnik gradonačelnika Rajko Kapelan i zamenik predsednika Skupštine grada Oliver Mitrović
 
 
 
 
U ime Grada Zrenjanina, prisutnima se na Trgu slobode obratio gradonačelnik Simo Salapura, istakavši da je 17. novembar 1918. godine bio poslednji dan Austrougarske vladavine na ovim prostorima. 
“Tada je Veliki Bečkerek dočekao slobodu, a doneli su je, između ostalih i naši sugrađani koji su, nakon mobilisanja u austrougarsku vojsku, masovno prelazili na stranu svojih sunarodnika. Vratili su se u svoj grad časno, uzdignuta čela i sačuvana obraza, kao pobednici i kao junaci. Mnogi od njih, nažalost, nisu više nikada videli svoje najrođenije. Klanjamo se njihovim senima, njihovom herojstvu i vojničkim podvizima, od istočnog, do Solunskog fronta”, rekao je gradonačelnik i ukazao na deo brige grada o svojoj istoriji i junacima iz tog perioda.
 
 
 
  
“Danas, sa ovog mesta, gledamo i pukovnika Dragutina Ristića, na muralu u čast njemu i dr Slavku Županskom. I na ovakav način odužujemo se skromno našim velikanima, kao što ćemo uspomenu na dr Županskog čuvati i kroz obnovu njegove kuće, otvaranjem muzejske postavke. Simbolika ovog mesta sada je višestruka. Kao što mi ovu svečanost održavamo sećajući se Brigadira Ristića i njegovih slavnih ratnika, tako je i njegov portret iz daljine usmeren ka kralju Petru, pod čijim se vođstvom časno borio i doneo slobodu srpskom narodu s obe strane Dunava”, kazao je gradonačelnik i ukazao i na aktuelni trenutak.
  
“Ponoviću i sa ovog mesta da se uspomena na naše slavne pretke najbolje čuva i neguje kroz investicije, kroz nova radna mesta, kroz unapređenje infrastrukture, razvoj društvenih i međunacionalnih odnosa, kroz obrazovanje, kulturu i sport. Naši sugrađani, koji su zaposleni u pogonima uspešnih kompanija i preduzeća, i domaćih i stranih, najbolje znaju koliko je otvoreno novih radnih mesta u Zrenjaninu u proteklom periodu i koliko su veće mogućnosti za zapošljavanje u odnosu na pre samo desetak godina. Nova gradilišta i dalje se otvaraju širom grada i u industrijskim zonama, a velike infrastrukturne radove tek očekujemo. Mislim, pre svega, na izgradnju puteva i mostova, ali i u oblasti ekologije i zaštite životne sredine, u kojoj beležimo rekordna novčana izdvajanja”, poručio je gradonačelnik Simo Salapura na današnjoj svečanosti. 
 
 
 

Danas se obeležava i Dan Banatske brigade, Garnizona Vojske Srbije u Zrenjaninu, uz svečanu akademiju i prigodan program. Više o tome biće reči u posebnoj vesti.  

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7269/DAN_GRADA_2023_0.jpg