Potpisani ugovori s Republičkom direkcijom za imovinu: u javnoj svojini grada objekti Srpske zadružne banke u Zrenjaninu i Zgrade kulture u Ečki

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura i predstavnica Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije Jelena Zagorac potpisali su danas u Zrenjaninu dva ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti, na osnovu kojih je Grad Zrenjanin, bez naknade, postao vlasnik nepokretnosti koje su se nalazile u javnoj svojini Republike Srbije - objekata u Ulici kralja Petra Prvog 3 u Zrenjaninu i Novosadskoj ulici 1 u Ečki. U pitanju su zgrada nekadašnje Srpske zadružne banke (koju koristi Savez samostalnih sindikata Zrenjanin), gde su u toku radovi na rekonstrukciji fasade i “Zgrada kulture”, u okviru spomenika kulture Dvorac “Kaštel”, na koju je pravo korišćenja imala Savremena galerija UK Ečka. 
 
 
Grad Zrenjanin je, kroz Odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada neposrednom pogodbom, istakao da je cilj pribavljanja nepokretnosti u Ulici kralja Petra Prvog preseljenje Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka, njenog poslovnog prostora i stvaranje dodatnog izložbenog prostora. Preseljenjem galerije, objedinila bi se sva muzejska građa kojom ona raspolaže, a broji oko 2500 umetničkih predmeta. Objekat ima svojstvo kulturnog dobra, a njegovom rekonstrukcijom biće na najbolji način istaknuto i arhitektonsko delo Dragiše Brašovana u našem gradu, s obzirom da se radi o jednom od najznačajnijih srpskih arhitekata i pionira srpske moderne arhitekture.
 
 
 
“Zgrada kulture” u Ečki koristiće se takođe za potrebe Savremene galerije, kao izložbeni salon i prostor za održavanje edukativnih radionica, digitalnih art radionica, tribina i manifestacija, kojima bi se promovisali vizuelna umetnost i savremeno stvaralaštvo. 
 
Gradonačelnik Simo Salapura je ocenio današnje potpisivanje kao značajno iz više razloga. 
“Pribavljanjem objekta Srpske zadružne banke u javnu svojinu grada dobili smo mogućnost da pristupimo kompletnoj rekonstrukciji jedne od najlepših zgrada u Zrenjaninu, baštinimo delo arhitekte Brašovana, ali i značajno unapredimo segment kulture u gradu, preseljenjem Savremene galerije i otvaranjem novog izložbenog prostora u centru grada. Takođe, rad Savremene galerije biće proširen i u okviru kolonije u Ečki, kao dodatni sadržaj kulturnoj i turističkoj ponudi dvorca “Kaštel”, još jednog bisera istorije i arhitekture na teritoriji našeg grada”, rekao je gradonačelnik nakon potpisivanja ugovora.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7279/POTPISIVANJE_UGOVORA_JELENA_ZAGORAC0.jpg