Otvorena jubilarna, deseta “Beloblatska kobasica”: padaju rekordi u posećenosti, manifestacija prevazišla lokalne okvire

Sve je 2013. godine počelo skromno, kao “seoska priča” koja je trebalo da zimu u Belom Blatu učini zanimljivijom, a njene meštane okupi oko jedne zanimljive ideje. Jedanaest godina kasnije, u svom jubilarnom, desetom izdanju, turističko-gastronomska manifestacija “Beloblatska kobasica” predstavila je sve ono čime je prevazišla lokalne okvire i postala događaj međunarodnog karaktera. 
 
 
 
 
Uvrštena je, u međuvremenu, u kalendar zvaničnih manifestacija Grada Zrenjanina, iz godine u godinu okupljala više i učesnika i posetilaca, da bi i danas prilazi tom selu i gotovo sve ulice u njemu bili tesni da prime sva vozila kojim su gosti stizali u Belo Blato. Bilo ih je iz svih krajeva Vojvodine, Beograda, drugih delova Srbije, ali i inostranstva, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, i kada se svemu tome dodaju i neuobičajeno povoljni vremenski uslovi za ovo doba godine, može se sa sigurnošću reći da će ovogodišnja “Beloblatska kobasica” oboriti sve dosadašnje rekorde u posećenosti.
 
 
 
 
Otvarajući manifestaciju, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura istakao je da se Grad Zrenjanin njom može ponositi, da je podržava i finansijski i organizaciono, i da se mora pohvaliti inicijativa potekla iz ove sredine, iz mesne zajednice, zahvaljujući kojoj je manifestacija i pokrenuta.
"Od jedne seoske manifestacije prevazišla je lokalne okvire i postala regionalna, koja promoviše ne samo Belo Blato već i Grad Zrenjanin. Želim da se zahvalim organizatorima, čestitam im na tome i obećavam da ćemo podršku pružati i u narednom periodu. Beloblaćani su pokazali neverovatnu dozu entuzijazma, kada je u pitanju promocija ne samo ove manifestacije, već svega onoga što ima u ovom selu i okolini. To je blizina Carske bare, sadržaji koji postoje u samom selu i karakterišu ovu multinacionalnu sredinu. Od prošlog do ovog februara ovde je otvoren Slovački dom, a novi sadržaji za posetioce prisutni su i u rezervatu prirode Carska bara. Dobrodošli u multinacionalno Belo Blato, dobrodošli u Grad Zrenjanin, dobrodošli na jubilarnu, desetu "Beloblatsku kobasicu", koju proglašavam otvorenom", poručio je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Prisutnim su se obratili i predsednik Saveta mesne zajednice Belo Blato i Organizacionog odbora "Beloblatske kobasice" Miroslav Markuš, kao i neumorni hroničar tog sela, dugogodišnji direktor Osnovne škole "Bratstvo jedinstvo" u penziji Milan Nedeljkov, koji je istakao da je ova manifestacija "ono što nas okuplja, sabira i ono bez čega ne možemo, jer smo tako navikli".
"Ova sredina je opstala i verujem da će u vremenu nadolazećem biti pravi primer kako i ovakve sredine, multikulturalne, multikonfesionalne, mogu da opstanu, uprkos svemu. Ovde je jedina vertikala ljudska vertikala, mi se toga držimo, od toga ne odustajemo. Vi niste naši gosti, vi ste naši prijatelji i ko jednom dođe u Belo Blato, taj više ne luta, ovaj prostor postaje zajednički, postaje prostor sećanja i uspomena", nadahnuto je poručio Nedeljkov.
 
 
 
 
Otvaranje manifestacije svojim nastupom su uveličali učenici OŠ "Bratstvo jedinstvo" i članovi KUD "Lola" iz Perleza.
 
Kao i prethodnih godina, prvog dana održano je takmičenje u svinjokolju, na način kako se to nekada radilo u seoskim domaćinstvima, manifestacija je svečano otvorena, uz prigodan kulturno-umetnički program i organizovane su prodajne izložbe suhomesnatih proizvoda, rakije, vina, sireva, slatkiša, meda, starih zanata, kao i alata i pribora za svinjokolje. 
 
 
 
 
Takmičarske ekipe iz pet naselja - Belog Blata, Perleza, Ečke, Mužlje i Martiniša iz Rumunije - imale su zadatak da za određeno vreme obave svinjokolj na tradicionalan način, počev od prljenja svinje slamom do završne obrade mesa i pripreme svinjokoljskih specijaliteta. Domaćini su tom prilikom posetiocima ponudili sveže pečene kobasice, čvarke, džigericu u maramici, tradicionalni beloblatski svinjski paprikaš, švarglu i krvavicu, a sve to uz kiseli kupus, rakiju, vino i domaće kolače. Sudijski žiri ocenjivao je kvalitet obrade mesa, pripremljenih svinjokoljskih specijaliteta i vizuelni izgled ekipa koje učestvuju u takmičenju.
 
“Beloblatska kobasica” završava se sutra, kada je predviđeno takmičenje u pravljenju svežih domaćih kobasica, za šta se prijavio veliki broj ekipa. 
 
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7358/KOBACICIJADA_BELO_BLATO_2024_0.jpg