Ministar Selaković u poseti Zrenjaninu - obeležavanje Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom i obilazak renoviranih prostorija Udruženja “Suncokret”

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković posetio je danas Zrenjanin. Nakon radnog sastanka s gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i njegovim saradnicima, ministar je obišao prodajnu izložbu rukotvorina OSŠ “9. maj”, a potom i posetio Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim osobama “Suncokret”, u renoviranim prostorijama, obnovljenim zahvaljujući pomoći ministarstva. Tom prilikom, članovi udruženja izveli su i prigodan program, deo igrokaza iz banatskog miljea. S ministrom je u poseti Zrenjaninu bila i pomoćnica Biljana Barošević, a prijemu i sastanku u kabinetu gradonačelnika prisustvovale su i pomoćnice gradonačelnika Cica Vučković i Marija Damjanović, kao i načelnica Odeljenja društvenih delatnosti Gradske uprave Jelena Dragić.
 
 
 
 
Poseta ministra Selakovića realizovana je povodom 21. marta, Svetskog dana osoba sa Daunovim sindromom. Istakao je da je poseta udruženju “Suncokret” realizovana nakon njihovog učešća na konkursu ministarstva, sa projektom za adaptaciju prostorija koje koriste duže vreme.
“Došli smo da vidimo šta je urađeno, šta možemo da pomognemo i u ovoj godini, ali i da razgovaramo sa članovima, roditeljima osoba koje su mentalno nedovoljno razvijene, kojima je potrebna pomoć i kojima je ovo udruženje “druga kuća”, mesto gde provode vreme, bave se različitim vrstama aktivnosti, gde se osećaju kreativnim i korisnim”, rekao je ministar i najavio dva konkursa koje će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja imati u ovoj godini.
 
 
 
 
“Ovakvim udruženjima i savezima na pokrajinskom i republičkom nivou biće dostupno ukupno 450 miliona dinara. Kada je u pitanju Grad Zrenjanin, za pomoć udruženjima i organizacijama, kojih ima 11, izdvojili smo u ovoj godini preko tri miliona dinara. Takođe,  45 miliona i 660 hiljada dinara namenjeno je možda i najvećem preduzeću u Srbiji za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, “Stil” d.o.o, i to zajedno čini sumu od blizu 49 miliona dinara. Nastavićemo i dalje da pomažemo i podržavamo rad, ne samo preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, već i udruženja koja okupljaju takve osobe, osobe kojima je potrebna posebna pažnja, pomoć i nega”, poručio je ministar Selaković. 
 
 
 
 
Najavio je da će se u narednom periodu raditi na oživljavanju i snaženju socijalnog preduzetništva, o čemu je razgovarao i s gradonačelnikom Zrenjanina.
“Konstatovali smo da ono predstavlja ozbiljnu i novu šansu za osobe s invaliditetom kao posebno ranjivu grupu, kojoj je potrebno učiniti čitavu sredinu boljom, humanijom, kao što kažemo i u nazivu naše kampanje, učiniti je “bez barijera”. Zato je “Srbija bez barijera” danas i ovde u Zrenjaninu, i svakoga dana, svake godine trudićemo se da “Srbiju bez barijera” činimo što je moguće čvršćom, jačom i vidljivijom, da za one koji su osobe s invaliditetom u Srbiji barijere ne postoje”, zaključio je ministar. 
 
 
 
 
Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura kazao je da je Zrenjanin načinio iskorak, kada je u pitanju problematika osoba s invaliditetom.
“Svetski dan osoba s Daunovim sindromom se obeležava u našem gradu dugi niz godina, na inicijativu Gradske uprave, ali i udruženja i osnovne i srednje škole “9. maj”. Pored posete ministra, prodajne izložbe, posete udruženju “Suncokret”, organizovaćemo i tradicionalnu šetnju gradskim ulicama. Kada su u pitanju mere koje preduzimamo na nivou grada za podršku osobama s invaliditetom, to su svakako redovni konkursi za pomoć NVO, koji je upravo raspisan, ali se trudimo i da kroz investicione aktivnosti i ulaganja unapredimo rad osoba s invaliditetom”, istakao je gradonačelnik. 
 
 
 
 
Predsednica Udruženja za pomoć MNRO “Suncokret” Ružica Tomić počastvovana je posetom ministra Nikole Selakovića i pomoćnice ministra Biljane Barošević. Zahvalila se na pomoći ministarstva u obnovi prostorija udruženja i posebno istakla značaj vidljivosti osoba s invaliditetom od strane društva i zajednice. 
“Oni su korisni, značajni i puno toga mogu da doprinesu lokalnoj zajednici. Ovo je značajan dan za nas, jer smo decembra obeležili pedeset godina rada udruženja. Ministarstvo nam je pomoglo da ovaj prostor uredimo i prilagodimo za rad, da osetimo da možemo drugačije, da treba da radimo još bolje, da budemo još korisniji, jer ta vidljivost je nešto na čemu insistiramo, i što nam je jako potrebno”, rekla je ona. 
 
Tradicionalno, u podne, u centru Zrenjanina organizovana je i šetnja u znak podrške osobama s Daunovim sindromom. S učesnicima se na Trgu slobode družio i gradonačelnik Simo Salapura, a organizatorima, osnovnoj i srednjoj školi “9. maj” i ovoga puta su se pridružili učenici drugih zrenjaninskih osnovnih škola.  
 
 
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7402/DAUNOV_SINDROM_MINISTAR_SELAKOVIC_0.jpg