Održana prezentacija projekta smanjenja gubitaka vode u mreži - segment unapređenja celokupnog sistema vodosnabdevanja grada

U multimedijalnoj sali JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin danas je održana prezentacija projekta smanjenja gubitaka vode u gradskoj vodovodnoj mreži.
 
Projekat smanjenja gubitaka vode u mreži finansiran je od strane kompanije "Metito", a uradila ga je firma „Duroeci“ iz Portugalije, uz učešće stručnih službi JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin i podršku Grada Zrenjanina.
 
 
 
 
Prezentaciji projekta prisustvovali su gradonačelnik Simo Salapura, glavni menadžer "Metita" u Srbiji Branislav Zec i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Predrag Bodiroga, sa svojim saradnicima.
 
Ovaj projekat je deo zajedničkih aktivnosti Grada Zrenjanina, "Metita" i JKP „Vodovod i kanalizacija“ na unapređenju celokupnog sistema vodosnabdevanja grada, koji pored obezbeđivanja pitke vode obuhvata i smanjenje gubitaka vode u mreži, smanjenje broja kvarova, optimalan rad bunara i manje crpljenje izvorišta i obezbeđivanje dovoljne količine vode stabilnog pritiska.
 
 
 
 
Jedan od primarnih ciljeva projekta je da se gubici vode u procesu distribucije, koji u Srbiji prosečno iznose od 36% do 50%, a koji su u zrenjaninskom „Vodovodu“ oko 34%, smanje u narednih 5 godina ispod 20%, što bi bili najmanji gubici jednog vodovodnog preduzeća u našoj zemlji.
 
U okviru projekta, „Vodovod“ će dobiti 100 savremenih vodomera na daljinsko očitavanje, kao i softver sa hidrauličkim modelom gradske mreže koji simulira rad celokupnog vodovodnog sistema i koji uz redovno ažuriranje podataka daje celokupnu sliku trenutnog stanja, ukazuje na gubitke vode i kvarove, ali i daje percepciju budućeg stanja mreže što će preduzeću omogućiti jasne smernice za planiranje dalje rekonstrukcije iste i planiranje radova na smanjenju gubitaka vode.
 
 
 
 
Kako bi se dostigli postavljeni ciljevi u unapređenju vodovodnog sistema grada, JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin, uz finansijsku pomoć države i Grada, izvodi radove na zameni 20 km vodovodne mreže u gradu koja je starija od 50 godina, kao i radove na automatizaciji gradskog izvorišta SKADA sistemom za daljinsko praćenje i kontrolu, a izgradilo je  i 17 mernih mesta na vodovodnoj mreži za daljinsko praćenje i kontrolu protoka i gubitaka vode koji će biti jedan od ključnih izvora podataka iz realnog vremena za potrebe pomenutog softvera.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7394/PREZENTACIJA_METITO_VIK_0.jpg