Prijem za slikare iz Švedske

Aleksandar Marton, predsednik Skupštine grada Zrenjanina, sastao se juče sa pet slikara iz švedskog grada Saffle (Seflea), učesnicima Prve likovne kolonije JP "Radio Zrenjanin", koji će boraviti u Zrenjaninu do 18. jula. Umetnici Jeran Juanson, Karl Ulof Sevo, Lilian Milišenko, Anet Gord i Ljilja Kundak Elison su članovi umetničke grupe "Orbis", koja postoji već 13 godina i okuplja umetnike različitih profila, a koji su se obrazovali na državnim i privatnim akademijama, kao i umetničkim školama u Švedskoj, Španiji, Francuskoj i SAD. Izlagali su grupno i pojedinačno u brojnim gradovima Švedske i van zemlje. 
 
     
 
Jeran Juanson, predsednik umetničke grupe "Orbis", kome je ovo prvi put da je u Srbiji, pohvalio je gostoprimljivost i pejsaže Banata.
- Prvi utisak su mi ostavila velika polja suncokreta i kukuruza, koja su mi prekrasna. Još uvek nemam ideju za svoje dela, koja ću napraviti ovde, ali mislim da će biti kombinacija ulja, crteža i kolaža. Ono što je sigurno jeste da će biti mnogo topline u mojim slikama – najavio je Jeran Juanson, ističući da u stvaranju svojih dela nije detaljista i da ih radi u slobodnijem stilu. 
 
Ljuba Travica, urednica programa kulture "Radio Zrenjanina", na čiju inicijativu se u Zrenjaninu održava Prva likovna kolonija "Radio Zrenjanina", zahvalila se na podršci Skupštine grada Zrenjanina.
- Uz pomoć Aleksandra Martona uspeli smo da realizujemo ideju, i pet umetnika iz grupe "Orbis" boraviće u našem gradu pet dana. Oni će slikati i svoje radove će ostaviti u amanet koloniji. Nakon današnjeg prijema, čeka nas vodič koji će gostima pokazati ono što je najvrednije u Zrenjaninu: institucije kulture, a planirana je poseta i radiju, gostovanje u programu, poseta Carskoj bari, Kovačici, Ečkoj, kao i druženje sa umetnicima – objasnila je Travica, dodajući da je cilj da ova likovna kolonija postane tradicionalna i da sledeće godine okupi još više umetnika. 
 
      
 
Predsednik Skupštine grada Zrenjanina ukazao je na značaj posete, podsećajući na kandidaturu Zrenjanina za Evropsku prestonicu kulture.
- Svi gosti su dobrodošli u Zrenjanin, a današnji su posebni jer se radi o učesnicima likovne kolonije radio Zrenjanina i činjenici da su došli iz dalekog grada Seflea u Švedskoj. Razmenili smo iskustva i videli da imamo dosta dodirnih tačaka, bez obzira na udaljenost i razliku u ekonomskom razvitku. Razgovarali smo i o kandidaturi Zrenjanina za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine i mislim da ovakvi primeri saradnje sa zemljama Evrope mogu samo da nam povećaju šanse, a nadam se da će se ta saradnja nastaviti i u drugim oblastima – rekao je Aleksandar Marton, koji je pozdravio svaki lični angažman, uz ocenu da se na taj način može puno uraditi za grad, što je Prva likovna kolonija "Radio Zrenjanina" i dokazala.