Kandidatura za članstvo Srbije u EU ​​- šansa za razvoj Zrenjanina

Nakon jučerašnje odluke šefova 27 zemalja članica EU da Srbiji odobre status kandidata, danas su se čelnici lokalne vlasti Zrenjanina složili u proceni da je to i prilika da se grad Zrenjanin dalje razvija.

 

Gradonačelnik Zrenjanina, dr Mileta Mihajlov, u izjavi za medije naglasio je da je to jedan od najvažnijih koraka na putu ka statusu članstva u EU i da je to "faza bez povratka".
- Moram istaći da se ovaj status postiže u jednom od najtežih i najzahtevnijih perioda savremene srpske istorije. To će, sigurno, podići naš rejting kod investitora, jer sada nas više ne označavaju kao turbulentnu i nestabilnu regiju. Sada nam se otvaraju nove mogućnosti sa oko 300 miliona evra različitih fondova kojima mogu pristupiti lokalne, pokrajinske i republičke vlasti, ali i nevladine organizacije i drugi subjekti. Nove investicije odnosiće se na poljoprivredu, energetsku infrastrukturu i imamo ljudske resurse koji su u stanju da ostvare ovaj zajednički cilj - rekao je gradonačelnik Mihajlov.

 

Pozdravljajući vesti iz Brisela i čestitajući građanima Zrenjanina, Vojvodine i Srbije za status kandidata za članstvo Srbije u EU, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton podsetio je da je pokojni premijer Zoran Đinđić taj put predvideo još 2000. godine i iako se očekivalo mnogo ranije, sad Srbija definitivno ulazi u porodicu evropskih naroda.
- Status kandidata automatski znači da smo postali, ne punopravni, ali ipak članovi EU, da je EU zastava, u stvari, i zastava Srbije, a sve vrednosti Srbije sada treba da budu integrisane u EU, da se gradi, zajedno sa drugim zemljama, bolja i svetlija budućnost mirne i perspektivne Evrope. Za Zrenjanin je to takođe sjajna vest i na nama je kako ćemo iskoristiti ovu priliku i raspoloživa evropska sredstva, a očekuje se da Vlada Republike Srbije što pre započne pregovore o pristupanju EU i slično kao Hrvatska, nakon 5-6 godina postane punopravna članica Evropske unije - rekao je Aleksandar Marton.

 

Nakon odobrenja statusa kandidata za članstvo očekuje se da započne proces pripreme za pristup koji bi bio sledeći korak evro integracija.