Кандидатура за чланство Србије у ЕУ ​​- шанса за развој Зрењанина

Након јучерашње одлуке шефова 27 земаља чланица ЕУ да Србији одобре статус кандидата, данас су се челници локалне власти Зрењанина сложили у процени да је то и прилика да се град Зрењанин даље развија.

 

Градоначелник Зрењанина, др Милета Михајлов, у изјави за медије нагласио је да је то један од најважнијих корака на путу ка статусу чланства у ЕУ и да је то "фаза без повратка".
- Морам истаћи да се овај статус постиже у једном од најтежих и најзахтевнијих периода савремене српске историје. То ће, сигурно, подићи наш рејтинг код инвеститора, јер сада нас више не означавају као турбулентну и нестабилну регију. Сада нам се отварају нове могућности са око 300 милиона евра различитих фондова којима могу приступити локалне, покрајинске и републичке власти, али и невладине организације и други субјекти. Нове инвестиције односиће се на пољопривреду, енергетску инфраструктуру и имамо људске ресурсе који су у стању да остваре овај заједнички циљ - рекао је градоначелник Михајлов.

 

Поздрављајући вести из Брисела и честитајући грађанима Зрењанина, Војводине и Србије за статус кандидата за чланство Србије у ЕУ, председник Скупштине града Зрењанина Александар Мартон подсетио је да је покојни премијер Зоран Ђинђић тај пут предвидео још 2000. године и иако се очекивало много раније, сад Србија дефинитивно улази у породицу европских народа.
- Статус кандидата аутоматски значи да смо постали, не пуноправни, али ипак чланови ЕУ, да је ЕУ застава, у ствари, и застава Србије, а све вредности Србије сада треба да буду интегрисане у ЕУ, да се гради, заједно са другим земљама, боља и светлија будућност мирне и перспективне Европе. За Зрењанин је то такође сјајна вест и на нама је како ћемо искористити ову прилику и расположива европска средства, а очекује се да Влада Републике Србије што пре започне преговоре о приступању ЕУ и слично као Хрватска, након 5-6 година постане пуноправна чланица Европске уније - рекао је Александар Мартон.

 

Након одобрења статуса кандидата за чланство очекује се да започне процес припреме за приступ који би био следећи корак евро интеграција.